Zašto dojenje umara mame?

25/05/2023 14:02

Zašto dojenje umara mame?

Drugo stanje podrazumeva i igru hormona. Nesklad između hormona i emocija prouzrokuje različita raspoloženja kod žena, a donošenje na svet novi život, dovodi do iscrpljenosti.

Naučnici su sproveli istraživanje kako bi otkrili uzroke zbog kojih dojenje toliko isrpljuje mame.

Iz kog razloga je dojenje toliko zamorno mamama?

Jedna od prvih obaveza s kojom se mlade mame suočavaju jeste dojenje. Nakon što iznesu trudnoću i na svet donesu bebu, za majke sledi novi period na koji moraju da se pripreme i priviknu – period dojenja.

Pogledajte još: Da li je samo dojenje dovoljno za bebu?

Dojenje kod žena izaziva različite reakcije, kao što su tuga i depresija, zatim osećaj ekstremne žeđi, a javlja se i veliki osećaj ljubavi, koji ih u potpunosti obuzima, te ga je teško kontrolisati.

Ovaj spektar emocija koji se često menja priprisuje se neprospavanim noćima, ali i privikavanju novoj životnoj ulozi i velikim životnim promenama.

Naučnici su sproveli studiju kako bi utvrdili tačne razloge, zbog kojih dojenje toliko umara mame. Naime, hormon koji je zadužen za osećaj ljubavi, oksitocin, oslobađa se tokom dojenja. Zahvaljujući njemu, majka se emocionalno povezuje sa bebom tokom dojenja. Tada dolazi do smanjenja stresa i do opuštanja majke. Često se ovaj vid opuštanja, tretira kao umor.

Pogledajte još: Šta treba da se zna o dojenju?

Nakon porođaja dolazi do oslobađanja hormona prolaktina, koji može izazvati osećaj iscrpljenosti. Ovaj hormon izaziva pospanost, ali ima ključnu ulogu u stvaranju majčinog mleka. U periodu dojenja bebe, nivo prolaktina izuzetno je visok.

Prolaktin je razlog zašto se mame umaraju tokom dojenja, odnosno zašto osećaju iscrpeljnost i umor.

Stručnjaci savetuju mamama da iskoriste svaku priliku za san, pogotovo kada i bebe spavaju, jer to je idealna prilika za preko potreban odmor.

25/05/2023 14:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments