Šta su matične ćelije i zašto se čuvaju?

23/10/2019 09:31

Šta su matične ćelije i zašto se čuvaju?

U poslednjih nekoliko godina, čuvanje matičnih ćelija postao je trend. Skup, ali prema stručnjacima može da spasi život.

Matične ćelije iz pupčanika su najmlađe matične ćelije u našem telu. One su stare tek devet meseci, koliko i novorođena beba. Osim toga, one su i netaknute – nisu pretrpele nikakve spoljne uticaje, vakcinacije, “preležale” bolesti ni infekcije. Zbog toga su dragocene za lečenje.

Iako postoji više tipova matičnih ćelija, one iz krvi pupčanika pokazale su nekoliko prednosti. Njih možete da sačuvate za svoje dete već prilikom rođenja i da ih koristite kasnije, ako za lečenje ikada zatrebaju.

Šta dobijamo čuvanjem matičnih ćelija?

Savremena medicina omogućila je da za zdravlje svog deteta uradimo nešto posebno još pre njegovog rođenja. Krioprezervacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika upravo nam to pruža. Čuvanje matičnih ćelija je prilika koja se pruža samo jednom u životu, a uzimaju se iz krvi pupčanika na rođenju deteta. Ako ih tada sačuvate, dugoročno ćete obezbediti svojoj porodici izvor zdravlja.

Matične ćelije imaju tri osnovna svojstva: grade organizam, obnavljaju oštećene ćelije i tkiva i služe za lečenje. Ako vam matične ćelije ikada zatrebaju, imaćete svoj sačuvan lek, lako dostupan za mnoge bolesti.

Čuvanje matičnih ćelija jedna je od najvažnijih odluka koju budući roditelji mogu da donesu pre rođenja deteta. Sve do samog termina porođaja, budući otac i majka imaju vremena da se pripreme i saznaju sve dobrobiti krioprezervacije.

Izvor: seracell.rs

23/10/2019 09:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments