Pokažite detetu kako da veruje u sebe!

03/09/2018 14:50

Pokažite detetu kako da veruje u sebe!

Dete mora osetiti da je vredno i poštovano, kako bi jednog dana izraslo u odgovornu osobu kojoj ne manjka samopouzdanja.

Tokom vaspitavanja, roditelji mogu zaboraviti i neke osnovne postulate, kao na primer dečju potrebu da se ono oseti vrednim i poštovanim.

Ovo ne gubite iz vida

Stručnjaci ističu da ne bi trebalo gubiti iz vida sledeće stvari, ukloliko želite da vaše dete odraste u osobu koja se neće skrivati od drugih ljudi i koja neće bežati od problema.

Provodite kvalitetno vreme sa svojim detetom

Potrudite se da uvek nađete vremena za njega i da mu se posvećujuete u razgovoru ili u igri. Pružite mu pažnju, ono će se tad osetiti vredno, a veza među vama će ojačati.

Stručnjaci navode da ne treba insistirati na drugarskom odnosu, ali je bitno da pokažete interesovanje i da govorite o sebi. Tokom vaspitnih razgovora, izbegavajte pitanja koja mogu zbuniti dete. Neka pitanja budu otvorena i jasna.

Recite mu da ga volite na jasan način

Neka vaše dete u svakom trenutku bude sigurno u vašu ljubav. Ni u jednom momentu nemojte dozvoliti sebi da kaznu ili ljutnju vežete za ljubav.

Nemojte mu govoriti da ga volite samo kada postigne neki uspeh, stvaljajte mu to do znanja svaki dan. Ukoliko pogreši, ne govorite mu da je ono loše, već njegov postupak.

Pokažite da ga poštujete

Kada dete nauči neku novu veštinu, nemojte je raditi umesto njega. Nemojte previše radnji zaštitnički preuzimati na sebe, jer dete vrlo lako može pomisliti da je nesposobno i nemoćno.

U redu je pogrešiti i učiti na svojim greškama

Naučite svoje dete da prihvati odgovrnost za svoje odluke, izbore i postupke. Objasnite mu da je u redu pokušati i pogrešiti, ali je najbitnije skupiti hrabrost i ponovo pokušati.

03/09/2018 14:50

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments