Provodite više vremena sa decom

17/04/2018 10:22

Provodite više vremena sa decom

Vreme koje provodite sa decom od velike je važnosti. Iskoristite ga što više i uključite dete u vaše svakodnevne obaveze. Postoje razne stvari koje možete da radite sa njima, korisne i zabavne.

Budite drugari

Pokušajte da promenite način na koji razgovarate sa detetom, pređite na prijateljsko ćaskanje. Spustite se na visinu deteta i ostvarite direktan kontakt očima. Postavite im otvoreno pitanje, poput: “Šta se radi?”, “Kako si” ili “U čemu je problem?”. Ispitivanja pokazuju da deca na ovaj način komunikacije razvijaju psihu i upijaju veću količinu reči. Pitanja poput navedenih predstavljaju mogućnost za različite odgovore, na taj način navodite dete na razmišljanje.

Pustite ih da odlučuju

Izaberite vreme za igru, a zatim im prepustite liderstvo. Deca nemaju previše kontrole u životu, te je igra sfera u kojoj oni kontrolišu stvari. Naglasite da je u pitanju posebno vreme, samo za vas, i neka ono odabere igru. Pristanite na dečija pravila. Ukoliko naglase da je trava plava – onda je trava plava. Kreativnost ne treba sputavati.

Igra kroz obaveze

Ukoliko nemate dovoljno vremena za igru, uključite dete u obavljanje kućnih poslova. Ponudite im usisivač, na momenat, vas sigurno zamara konstantno usisavanje, dok će detetu to biti zabavno. U prodavnici ih zamolite da pronađu par namirnica – na ovaj način stavićete im do znanja da imate poverenja u njih i osetiće odgovornost.

Tu su i dani, kada želite da završite sve obaveze, što pre. Dok spremate večeru, zamolite svog mališana da vam pomogne u primpremi. Na primer, neka očisti šargarepu i prinese vam posudu za salatu. U toku kupanja, napravite balončiće i zabavljajte se sa decom kroz obaveze. Pažnja i nežnost, kao i vreme koje provodite zajedno, pozitivno će uticati na vaš odnos. Deca osećaju i primećuju pažnju koju im pružate.

Prinova

Prinova u porodici, u vidu mlađe sestre ili brata, ume biti težak period za dete, kao i njegov odnos sa roditeljima. Deca nisu navikla da dele vašu pažnju, a sada moraju da se naviknu na to. Pronađite vreme za samo za vas dvoje. Zamolite partnera ili drugog člana porodice, da vam pomogne oko bebe, dok vi jedan deo vremena provodite sa vašim starijim detetom.

17/04/2018 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments