Znakovi hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod dece

02/03/2018 12:22

Znakovi hiperaktivnosti i poremećaja pažnje kod dece

Poremećaj pažnje i hiperaktivnost (ADHD) je kompleksno mentalno oboljenje koje može da utiče na kvalitet žćivota deteta. Simptomi variraju i ponekad ih je teško prepoznati.

Mnogi individualni simptomi ADHD-a zavise od deteta do deteta. Baš zato je dijagnostifikovanje ovog poremećaja teško. Ipak, psiholozi imaju nekoliko kriterijuma kojima se vode. Generalno, ovaj poremećaj se dijagnostifikuje kada dete u proseku napuni sedam godina.

Ipak, moguće je dijagnozu dobiti i kasnije, ali to samo ukoliko simptomi poremećaja pažnje i hiperaktivnosti nisu bili izraženi.

14 najčešćih simptoma ADHD-a

 1. Fokusiranost na sebe– ovo se odnosi na nemogućnost prepoznavanja potreba i želja drugih ljudi. Ovo dovodi do dva naredna simptoma.
 2. Prekidanje– fokusiranost isključivo na sebe kod deteta uzrikuje da često prekida druge dok pričaju ili da se ubacuje u razgovor.
 3. Poteškoće u čekanju– samofokus uzrokuje i to da dete nema strpljenja da sačeka svoj red, bilo da je u pitanju igranje igre, oblačenje, kupovina, parče torte i sl.
 4. Emotivni ringišpil– dete sa ADHD-om ima problema da iskazuje svoja osećanja i da ih kontroliše pa se često dešavaju neobjašnjivi napadi besa, plača ili pak agresivnosti u neprikladnim situacijama.
 5. Nemirnost– dete koje ima poremećaj pažnje i hiperaktivnost ne može mirno da sedi, stoji ili jede.
 6. Problem sa tihom igrom– ovakva deca takođe imaju problem da se igraju sama, u tišini, zahtevaju pažnju, kooperaciju roditelja ili bližnjih i nikada igre nisu tihe, a dete konstantno priča.
 7. Nezavršeni zadaci– zbog ADHD-a, detetu je teško da se fokusira, zanima ga više stvari u isto vreme, lako mu se odvraća pažnja i na kraju retko kada završi započeto.
 8. Manjak pažnje– ovakva deca imaju problem sa pažnjom, čak i kada im se neko direktno obraća. Često kažu da su čuli, ali ne mogu da ponove ono što ste im rekli.
 9. Izbegavanje zadataka koji zahtevaju mentalni napor– poremećaj pažnje uzrokuje i nemogućnost koncentracije na časovima ili tokom obavljanja domaćih zadataka.
 10. Greške– budući da ova deca imaju poteškoća sa praćenjem instrukcija, česte su bezazlene greške.
 11. Sanjarenje– ovakva deca nisu uvek hiperaktivna i glasa. Ponekad mogu da budu povučena, da vole da su sami, izolovani i da maštaju.
 12. Problem sa organizacijom– deca sa ADHD-om imaju poteškoća da se organizuju što može da donese neuspeh u školi, jer ne umeju da uspostave prioritete.
 13. Zaboravnost- budući da misle na više stvari u isto vreme, dete često zaboravi da na primer uradi domaći ili gubi stvari, jer ne zna gde ih je ostavio.
 14. Simptomi na više strana– dete može da pokaže na primer manjak pažnje kako u školi tako i kod kuće. ADHD nije fokusiran na samo jedan segment života.
02/03/2018 12:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments