Tinejdžeri i promene raspoloženja: Kako se izboriti?

06/02/2018 14:11

Tinejdžeri i promene raspoloženja: Kako se izboriti?

Svaki roditelj tinejdžera doživeo je makar jednu, retko kada, opravdanu dramu svog deteta. Zašto dolazi do ovako drastičnih promena raspoloženja u tinejdžerskom dobu i kako pomoći svom detetu?

Svaki tinejdžer prolazi kroz pravi ringišpil osećanja u ovom dobu, za šta su krivi hormoni, koji, pored promena na telu, utiču i na promene u ponašanju.

Pored toga što ni samim tinejdžerima u ovim trenucima nije lako, jednako je teško i za njihove roditelje. U nastavku saznajte kako da smanjite nagle promene raspoloženja i pomognete svom tinejdžeru.

Šta utiče na promene raspoloženja kod tinejdžera

  1. Manjak sna: Naučno je dokazano da je tinejdžerima potrebna veća količina sna (do čak 11 sati sna). Naravno, ovo je nemoguće preko radnih dana, usled školskih obaveza. Potrudite se da dete legne u dogledno vreme, kako bi se koliko toliko naspavalo.
  2. Obratite pažnju na ishranu: Pojačan apetit normalan je dok se dete razvija. Ipak, ograničite konzumaciju nezdrave hrane i umesto toga, pripremajte namirnice koje poboljšavaju raspoloženje, kao što su avokado, orasi, banane, sardine i crna čokolada.
  3. Ograničite upotrebu elektronskih uređaja: Prekomerno gledanje u ekrane tableta, laptopova i telefona menja biološki sat kod deteta, a u isto vreme, tinejdžer provodi sve manje vremena napolje, na dnevnoj svetlosti.
  4. Vežbanje: Naučno je dokazano da fizička aktivnost podiže nivo endorfina i čini nas srećnima, pa posavetujte tinejdžera da krene na neko vežbanje.
  5. Naučite razliku između promena raspoloženja i depresije: Jedno je uzorkovano hormonima, dok je depresija mnogo ozbiljniji problem koji zahteva lečenje.

 

06/02/2018 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments