Vašljivost kod dece: Veliki vodič za prevenciju i uklanjanje vašaka

20/12/2019 09:33

Vašljivost kod dece: Veliki vodič za prevenciju i uklanjanje vašaka

Iako živimo u 21. veku, vaške su i dalje česta pojava, kako u vrtićima tako u nižim razredima osnovne škole. U nastavku saznajte sve o ovim parazitima.

Šta su vaške?

Vaške su sitni insekti koji žive u ljudskoj kosi i hrane se krvlju sa skalpa. Lako se šire, a najčešće su u kolektivima gde ima mnogo dece. Njihov ujed svrbi, a češanje može da stvori rane i infekciju.

One nisu opasne i ne šire bolesti, i nisu znak loše higijene, kako se pretpostavlja. Simptomi su svrab glave, češanje i pojava samih insekata, gnjida i njihovih jajašaca na glavi u kosi. Vaškama treba jedna do dve nedelje da se izlegu iz jaja.

Kako proveriti da dete ima vaške?

To se proverava detaljnim pregledom skalpa, kao i same kose deteta. Vaške i njihova jaja vidljiva su golim okom.

Kako se tretiraju vaške?

Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda koji pomažu u suzbijanju vašaka. Šamponi, sprejevi i brojni tretmani pomažu u tome. Postoje i prirodni načini za uklanjanje vašaka, a pored manuelnog uklanjanja (rukama i češljanjem kose), možete koristiti petrolej, majonez ili maslinovo ulje koje nanosite na kosu i kožu glave kod deteta. Prekrite peškirom i ostavite sat vremena da deluje. Zatim kosu iščeljajte gustim češljem.

 


 

Postoje frizerski saloni specijalizovani upravo za ovaj problem, ali najbolje je ipak posavetovati se s lekarom koji će vam dati najbolji savet kako da izađete na kraj s vaškama.

Prevencija pojave vaški

I ovo je moguće. Vezujte devojčicama kosu, a dečake, u sezoni vašaka, šišajte na što kraće. Pored toga što postoje tretmani koji se koriste u tu svrhu (sprejevi), postoje i šnalice- repelenti za devojčice.

O tome treba da se posavetujete sa lekarom i farmaceutom.

Zablude o vaškama

Postoje brojni mitovi o tretmanu vaški. Jedan smo već razjasnili – da se vaške pojavljuju kod prljave dece, što nema nikakve povezanosti sa njihovim izborom staništa. Još jedan mit je da su vaške opasne. Ovo takođe nije tačno, jer one nisu prenosioci bolesti. Jedino mogu izazvati alergijsku reakciju na njihove sokove, kao i svrab koji ukoliko se koža intenzivno češe, može dovesti do infekcije. Ali, to je sve, nema ozbiljnih bolesti od kojih treba strahovati.

Poznato je da se dete koje se češe po glavi etiketira kao moguć domaćin vaški. Ovo ne mora biti tačno, jer na veliko iznenađenje većine – osoba koja ima ove parazite, ne mora da oseća svrab. Zbog toga je bitno proveravati dete kada čujete da neko iz njegove okoline ima, ili ako je krenulo u vrtić ili školu, dobro je pregledati ga s vremena na vreme. Veruje se da ovi paraziti mogu da se uvuku u jastuke, posteljinu, dušeke itd. i tamo ostanu nekoliko nedelja ili mesec dana. Ovaj mit takođe nije tačan, jer vaške mogu da prežive van domaćina tek nekoliko dana (do 2 dana).

Mnogi misle da nema potrebe uključiti i lekara u tretiranje vaški, što je pogrešno. Ukoliko niste sigurni, doktor može obaviti pregled kako bi potvrdio da su u pitanju vaške. Takođe, ne treba na svoju ruku da uzimate preparate kojim ćete tretirati dete. Lekar može utvrditi ukoliko je ono alergično na neku od supstanci i tako vam preporučiti najadekvatnije sredstvo za tretman. Možda vaške nisu ozbiljan problem, ali svakako zahtevaju napor i strpljenje.

Za kraj, važno je napomenuti da je izlazak na kraj s vaškama dugotrajan i mukotrpan proces. Uz to, može biti i te kako sramotan za samo dete. Budite strpljivi i pokušajte da detetu ne stvarate dodatni stres i sramotu ukoliko dobije vaške.

Izvor: www.kvocka.rs

20/12/2019 09:33

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments