Zašto su tradicionalne igre korisne za decu?

26/03/2020 12:38

Zašto su tradicionalne igre korisne za decu?

Kada dođe vreme da bi trebalo da izaberete neku vannastavnu aktivnost za svoje dete, najčešće to bude neki sport. Međutim, postoji još jedna od opcija koja, ne samo da je korisna za telesnu muskulaturu mališana, pogotovo u osnovnoj školi, već je na oko lepa i podseća na tradiciju i običaje.

U pitanju su tradicionalne igre, koje u sebi sadrže niz narodnih verovanja i običaja.

Narodna verovanja i običaji sadržaj su vaspitanja i obrazovanja, a sastavni su deo životnih tema koje deca donose od kuće. Niz običaja našeg naroda, od kojih mnogi vuku poreklo još iz paganskog, predhrišćanskog perioda, nose u sebi i ekološke poruke.

Pored toga, tradicionalne igre su spoj fizičke aktivnosti, javnog nastupa, glume, pevanja, igranja i istorijskih zanimljivosti. 

Ukoliko je dete upravo krenulo u prvi razred, uči se druženju sa većim brojem vršnjaka, a samoinicijativno bi želelo nečim da popuni svoje slobodno vreme, igre su jedan od izbora. Koreografi su neretko stručni pedagozi koji, pored igre, vrlo lako i jednostavno utiču i na formiranje ličnosti deteta. 

Pored toga, vrlo brzo možete da ustanovite da dete ima talenat za pevanje, igranje ili glumu, što možete u tim ranijim uzrastima da negujete u kolektivu koji se bavi tradicionalnim igrama, a kasnije i kroz formalno obrazovanje.

Na kraju, postoje ciljevi koji se ispunjavaju na ovaj način, a to su:

  • Upoznavanje tradicije svog naroda i kulturne baštine,
  • Razvijanje samopoštovanja i empatije,
  • Poštovanje tradicionalnih vrednosti,
  • Upoznavanje sa elementima kulture drugih naroda i drugih sredina naše zemlje,
  • Uvažavanje i poštovanje različitosti,
  • Razumevanje svakodnevnog života i običaja nekada i sada,
  • Razvijanje spretnosti i veštine.
26/03/2020 12:38

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments