Limfni sistem uništava viruse i eliminiše toksine iz organizma

18/04/2020 20:18

Limfni sistem uništava viruse i eliminiše toksine iz organizma

Naučnici kažu da limfni sistem uništava viruse i eliminiše toksine iz organizma. Kad limfni sistem više ne funkcioniše dobro, naš organizam ne može da eliminiše toksine. On se bori sa virusima i bakterijama i reguliše količinu tečnosti u tkivima. Da bi funkcionisao maksimalnim kapacitetom, limfna tečnost treba da se pokrene.

Ovaj sistem sadrži tečnost koja je skoro nepokretljiva i koja se naziva limfa, a koja cirkuliše organizmom kroz limfne sudove različitih dimenzija. Uništava i udaljava uljeze u organizmu, kao što su virusi i bakterije. Ovo je značajna komponenta našeg prirodnog sistema odbrane – imunog sistema – i pomaže nam da se borimo protiv infekcija.

Limfni sistem pomaže kod transporta ćelija, proteina, nutrijenata i proizvoda degradacije iz organizma. Tačnije, transportuje bela krvna zrnca, među kojima su i limfociti.

Limfni sistem uništava viruse i eliminiše toksine

Onda kada se prehladimo imamo osećaj da žlezde ispod vilice narastu i da ojačaju, ove formacije su komponente limfnog sistema i zovu se limfni čvorovi. U organizmu postoji oko 100 limfnih čvorova i lako ih je uočiti ispod pazuha, kod prepona i na grlu.

Bela krvna zrnca cirkulišu limfnim sistemom tražeći i uništavajući strana tela, kao što su patogeni agensi ili toksini. Limfni čvorovi filtriraju limfu na bi se odstranila strana tela i da bi se blokirao njihov ulazak u krv. Nakon što je limfa pročišćena u limfnim čvorovima, ona ulazi u krv i celokupnu cirkulaciju.

Kako pokrenuti limfu?

Duboko disanje

Dišite iz dijafragme! To je dobar način da se pokrene limfa. Dišite lako i duboko gurajući stomak napolje, a zatim izdišite polako, dopuštajući da na prirodan način vazduh izađe napolje. 60% limfnih čvorova se nalazi ispod dijafragme.

Šetnja

Pokreće limfni sistem. Pogotovo brza šetnja. U stvari, svaki pokret pokreće limfu, uključujući smeh.

Masaža

Limfna masaža je idealna, a možemo to raditi sami sa delikatnošću, masirajući kožu u smeru srca.

Ulje ricinusa

Ovo je najefikasniji lek. Maže se na donji deo abdomena ili u predelu gde je jetra. Ako stavite preko flašu sa toplom vodom, efekat se pogoršava. Kompresa sa uljem ricinusa se drži celu noć. Od biljaka koje jačaju imuni sistem, najpoznatija je ehinacea. Preporučuje se i ekstrakt od semenki grejpa ili grožđa i šumsko voće.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana pomaže kod jačanja limfnog sistema. Riba, namirnice bogate vlaknima kao što su sveže voće i povrće, jačaju oslabljen sistem. Treba da jedemo namirnice bogate vitaminima A, B, C, E i K. I minerali jačaju imuni sistem, kao što su cink, gvožđe, bakar, selen i mangan. Omega 3 masne kiseline (meso, mlečni proizvodi, riba) imaju pozitivnu ulogu u aktiviranju limfe. Za limfu je štetna sva prerađena hrana, toksični metali (kadmijum, olovo, živa) i pesticidi (sulfiti)

Održavanje optimalne telesne težine i snižen nivo holesterola pomažu za dobru cirkulaciju limfe.

18/04/2020 20:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments