Gde roditelji najčešće greše tokom prvih šest meseci života bebe?

14/12/2022 14:48

Gde roditelji najčešće greše tokom prvih šest meseci života bebe?

Kada je u pitanju motorni razvoj deteta, roditelji često greše i to najčešće tokom prvih šest meseci života deteta.

Pre nego što stigne beba, roditelji se informišu o svemu, o negovanju na pravi način, o ishrani i samom povezivanju sa bebom. Međutim, o tome šta treba da čine kada je motorni razvoj deteta u pitanju, često ne znaju i greše.

Beba ne može da spava na stomaku?

U pitanju je greška, koja sputava normalan razvoj. Naime, ukoliko spuštamo bebu na stomačić, omogućićemo joj potrebnu pripremu za puzanje. Dete će naučiti kako da se odupire, upravlja i da krene napred. Naučiće da uspostavi ravnotežu.

Pogledajte još: Razvoj bebe po nedeljama

Takođe, roditelji greše kada stavljaju prste u bebinu šaku. Bebe po rođenju imaju stisnute pesnice, usled prisutnog refleksa hvatanja. Kada im stavite prst u šaku, one će vas jako stisnuti. Ma koliko ovaj osećaj bio prijatan, stručnjaci ističu da to ne treba raditi. Bebu treba maziti po nadlanici kako bi se stimulisalo otvaranje šake. Nakon trećeg meseca, šake će biti otvorene i one će se igrati svojim prstićima.

Rano je za sedenje?

Iako većina roditelja stavlja bebu u sedeći položaj već sa šest meseci, stručnjaci savetuju suprotno. Odnosno dete ne treba forsirati. Prerano stavljanje deteta u sedeći položaj nije dobro po kičmu, koja u tom periodu ne može da drži težinu deteta.

Pogledajte još: Zašto se dete opire pri uspavljivanju?

Odustajanje od fizikalne terapije

Tri najzastupljenija deformiteta kod beba na rođenju su: problemi u razvoju kukova, tortikolis (krivi vrat) i kriva stopala. Ovi deformiteti nisu odmah vidljivi. Preporučuje se poseta ortopedu ili fizijatru, koji će prepisati određenu terapiju.

Pogledajte još: Koliko jak bol trpe bebe?

Pojedini roditelji iz različitih razloga odustaju od terapije, jer veruju da će problem proći sam od sebe. Međutim, nelečeni deformiteti ostavljaju posledice u određenoj meri, za ceo život.

Izvor: bebologija.rs

14/12/2022 14:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments