Epidural i opcije za ublažavanje bola prilikom porođaja

12/12/2017 15:39

Epidural i opcije za ublažavanje bola prilikom porođaja

Bol prilikom porođaja kod svake žene je individualan, a svaka žena ga drugačije podnosi. Ipak, u nastavku otkrijte koje sve mogućnosti imate kada je ublažavanje bola u pitanju.

Bol tokom porođaja uzrokovan je kontrakcijama mišića same materice, pritiska na grlić materice, ali i bebinim prritiskom na bešiku i creva, te usled širenja rodice i vagine. Prilikom porođaja, imate pravo da birate između nekoliko opcija, a tu spadaju analgetici, lokalna, regionalna i totalna/generalna anestezija.

Na vama je da izaberete opciju, u dugovoru sa izabranim lekarom. Ipak, važno je napomenuti da se metod ublažavanja može promeniti tokom samog porođaja, usled eventualnih komplikacija.

Porođaj i opcije za ublažavanje bola

Analgetici su medikametnti koji se u telu puštaju kroz vene. Oni neće u potpunosti ukloniti bol, ali će ga ublažiti. Budući da utiču na celo telo, moguće je da ćete i vi i vaše dete, kada se rodi, biti pospani. Analgetici se uglavnom daju u prvom delu porođaja, kako biste čuvale energiju za ono što sledi.

Generalna anestezija se koristi u hitnim slučajevima, jer uključuje uspavljivanje. Ovo je sigurna metoda, a jedina mana jeste što nećete videti dete čim se rodi.

Lokalna anestezija koristi se da umrtvi deo tela koji boli, a koristi se i nakon porođaja, ukoliko je potrebno šivenje. Lokalna anestezija ne uklanja u potpunosti neprijatnost tokom bolovanja.

Regionalna anestezija, koja se još naziva i epdirualnom, je najučestalija i najefektivnija u umanjenju bola. Ona se često koristi i kod carskog reza. Deli se na spinalnu, epiduralnu i kombinovanu, a svaka od njih daje se u donji deo leđa.

Moguće komplikacije

Pre bilo kojeg sredstva za ublažavanje bola, anesteziolog je u obavezi da vam saopšti i moguće komplikacije, ma koliko one bile retke:
Pad krvnog pritiska– u ovom slučaju, dobićete infuziju, a rad srca će se pratiti tokom celog porođaja.
Svrab– moguć je i svrab tokom samog porođaja, a ukoliko postane ne snošljiv, prijavite anesteziologu.
Glavobolja– posle regionalne anestezije, ponekad se javlja blaga glavobolja, koja uglavnom prođe nakon ispijanja nekog od lekova protiv bola.
Reakcija na lokalnu anesteziju– iako su ovakve reakcije veoma retke, ukoliko osetite vrtoglavicu ili počne da vam zuji u ušima, istog momenta prijavite anesteziologu.

12/12/2017 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments