Kako se razvija čulo vida?

09/08/2018 15:27

Kako se razvija čulo vida?

Čulo vida se kod bebe razvija postepeno i sporo.

Naime, beba će tek nakon sedam meseci biti u stanju da vidi jednako dobro kao i odrasla osoba.

Novorođenče i razvoj čula vida

Novorođenče se rađa formiranog čula vida, međutim mozak nije dovoljno zreo kako bi analizirao slike ili poslao poruku oku o onome što vidi. Ali kako se mozak razvija, tako se i vid poboljšava.

Prve dve nedelje

Beba tokom prve dve nedelje može da vidi samo ono što joj je pred nosom ili na nekoliko centimetara od nje. Može da vidi crte lica majke samo onda kad je drži u naručju ili kada joj približi lice. Takođe, može da razazna svetlost, slike, oblike i pokrete.

Mesec dana

Beba stara mesec dana ne može koordinirano da koristi oba oka, i često se dešava da svako oko “vodi svoju politiku”. Nema potrebe za panikom da će dete biti zrikavo, reč je o sasvim normalnoj pojavi.

Dva meseca

Bebe raspoznaju boje od rođenja, ali samo kontrastne: crno-belo, žuto-plavo. Vremenom će beba biti u stanju da razlikuje čak i boje sličnih tonova. Stručnjaci savetuju vežbanje. Pokazujte bebi igračke jarkih boja, pevajte i pričajte, jer to pomaže razvoju čula.

Tri do četiri meseca

U ovom periodu beba počinje da poseže za predmetima iako još ne uspeva da ih uhvati, zbog neusklađenosti pokreta ruku. U ovom uzrastu se intenzivno usklađuju pokreti očiju sa pokretima ruku. Vrlo brzo će beba radosno cičati od sreće kada uhvati omiljenu igračku. Primetićete da vaša beba grabi sve pred sobom, a to je znak da kordinacija između mozga, očiju i pokreta ruku napreduje.

Pet meseci

Beba primećuje sitne predmete i prepoznaje predmete koje je videla ranije. Ovo je znak da je mozak u razvoju. Beba je svesna postojanja predmeta, čak i kada joj nestanu iz vidnog polja.

Šest do sedam meseci

Vid se u ovom uzrastu toliko razvio da beba jasno vidi ljude i predmete, ali ne i na velikoj razdaljini. To će se postepeno razvijati do prvog rođendana, kada će biti u stanju da prepozna lik i sa udaljenosti od nekoliko desetina metara.

09/08/2018 15:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments