Lekovi protiv bolova u trudnoći

30/04/2018 13:46

Lekovi protiv bolova u trudnoći

Trudnicama se uvek savetuje da pre upotrebe bilo kog leka konsultuju svog lekara. Ukoliko se lekovi uzimaju bez saglasnosti, pa i oni protiv bolova, mogu dovesti trudnoću u rizičnu situaciju i uticati u velikoj meri na plod. 

Lekovi protiv bolova koje se upotrebljavaju u trudnoći mogu izazvati i probleme koji će se manifestovati kasnije, u toku razvoja deteta, pa čak i na plodnost narednih generacija.

Naučna istraživanja pokazuju da bi trudnice trebale što ređe da koriste lek paracetamol, dok bi ibuprofen trebalo u potpunosti da izbegavaju.

Lekari sa Univerziteta u Mičigenu pratili su uticaj ova dva leka na testise i jajnike kod beba. Rezultat pokazuje da oba leka nepovoljno utiču na muške hormone. Paracetamol utiče na smanjenje jajnih ćelija u velikoj meri, dok ih ibuprofen smanjuje za polovinu.

Kako devojčice proizvode jajne ćelije i dok su bebe, u majčinoj utrobi, vrlo je verovatno da će se roditi sa manjim brojem ćelija, koje će ih dovesti do preveremene menopauze.

Ovo otkriće objašnjava mnoge ranije probleme vezane za plodnost, zato se konstantno napominje i savetuje trudnicama upotreba lekova isključivo uz nadležnost lekara. Čak i kada su određene terapije u pitanju, poput terapije za štitnu žlezdu, lekovi se moraju korigovati i prilagoditi.

30/04/2018 13:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments