Joga u trudnoći

23/04/2018 13:22

Joga u trudnoći

Jedna od najboljih fizičkih aktivnosti u trudnoći svakako je joga. Naravno, sve u skladu sa fizičkim mogućnostima i uz konsultaciju sa lekarom.

Činjenica je da je za lakši porođaj potrebno razgibano telo, a joga je idealan sport za ovo, jer se može praktikovati u trudnoći. Joga jača mišiće i zglobove, a pritom uvećava i razgibanost tela.

Redovno vežbanje umanjiće bol u leđima, poboljšaće varenje i spavanje, smanjiće otok u nogama i uravnotežiti krvni pritisak. Joga je, takođe , dobra za mentalnu opuštenost kod trudnica, jer smanjuje strahove, česte u trudnoći.

Vežbe joge podeljene su i na tromesečja trudnoće, pa će tako u prvom tromesečju, koje je najrizičnije, vežbe biti osnovne i pažljive. Potrebno je slušati telo i odmoriti kada je vreme za to. Ukoliko se opuštate na kraju vežbi, zamenite položaj ležanja na leđima, tako što ćete leći na levu stranu, tako ćete sprečiti vršenje pritiska na veliki krvni sud koji nosi krv iz materice ka srcu.

U drugom tromesečju, poteškoće su manje i enrgija koju ste gubili u prvom tromesečju, sada se vraća. Čuvajte se povreda i uganuće, jer su zglobovi omekšali usled hormona koje materica luči pripremajući telo za porođaj. Izbegavajte položaje na stomaku u ovom periodu.

Treće tromesečje znači da je trudnica svesna prisustva svoje bebe i zadatak joge je da joj stvori više mesta za bebu. U položaje se uvode dodatne tehnike disanja i produžavaju periodi odmora i opuštanja. Najčešći su položaji za otvaranje kukova, koji se rade lagano. Položaji trudnice uče koncentraciji i disanju.

Joga se ne preporučuje trudnicima koje nose dva ili više plodova.

23/04/2018 13:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments