Šta je ekspertni ultrazvuk i kada se radi?

31/10/2019 10:52

Šta je ekspertni ultrazvuk i kada se radi?

Ultrazvuk, odnosno ultrazvučni pregled je gotivi obavezan u trudnoći i postao je neizostavan deo pregleda kod trudnica. Mnoštvo je razloga zbog kojih se kod trudnica radi ultrazvučni pregled, a oni se smenjuju prema periodima trudnoće. Da li predlog za odlazak na ekspertski ultrazvuk treba da vas zabrine?

Prvi ekspertni ultrazvuk

Prvi ekspertni ultrazvučni pregled izvodi se rutinski krajem prvog tromesečja od 11. nedelje do 14. nedelje trudnoće. Ultrazvučni pregled je veoma bitan segment u „vođenju“ trudnoće, i samo je deo je šireg pregleda koji se naziva i skrining na hromozomopatije.

Pregledom uz pomoć ultrazvuka utvrđuje se vitalnost ploda i njegova realna starost na osnovu velične bebe, a na osnovu ovog pregleda, moguće utvrditi i termin porođaja.

Ovim pregledom radi se i detaljna analiza izgleda i morfologije ploda, pošto se određene anomalije mogu otkriti u ovom ranom periodu trudnoće. Ključni deo pregleda predstavlja skrining na hromozomopatije.

Šta su hromozomopatije

One predstavljaju poremećaj u broju hromozoma ploda, od kojih je najpoznatiji višak (trizomija) hromozoma 21 poznatiji kao Daunov sindrom. Ova stanja se neretko dešavaju u ljudskoj populaciji, uglavnom se završavaju spontanim pobačajem, ali ponekad plod može biti sposoban za život. Učestalost ovih poremećaja zavisi pre svega od godina majke, ali i drugi faktori mogu uticati na ovu pojavu.

Drugi ekspertni ultrazvučni pregled

Ovaj pregled se naziva još i ultrazvučni sken na anomalije ploda, i izvodi se najčešće od 20. nedelje do 24. nedelje trudnoće, mada se navedeni period često razlikuje po centrima i može se obaviti i pre i posle navedenog perioda.

Nakon obavljenog I ekspertnog ultravučnog pregleda, trebalo bi da imamo uvid u rizik za postojanje hromozomskih poremećaja ploda poput Daunovog sindroma, te da na osnovu toga donesemo odluku o dodatnim, takozvanim invazivnim dijagnostičkim testovima. Sam ultrazvučni pregled se smatra neinvazivnim, pošto svi naučni dokazi potvrđuju da rutinski pregledi u trudnoći ne predstavljaju opasnost i nisu štetni po plod.

Ukoliko se dakle na osnovu rezultata dabl testa ili na osnovu druge indikacije pacijenti nakon konsultacije sa lekarom odluče za biopsiju horionskih čupica, amniocentezu ili drugu invazivnu proceduru, uz minimalne rizike za datu trudnoću imaćemo rezultate citogenetskog testiranja bebe, odnosno uvid u broj hromozoma i eventualno druge genetske poremećaje.

31/10/2019 10:52

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments