Kako da znate da je bebi pretoplo?

02/06/2023 15:07

Kako da znate da je bebi pretoplo?

Uvek brižne mame, brinu da li je njihovoj deci hladno, pa tako često, pogotovo u toplijim danima preteruju sa garderobom.

S prvom pojavom vetra tu su dodatne čarapice, štramplice, kapice i duksići.

Stručnjaci savetuju kako da proverite da li je vašoj bebi pretoplo.

Naime, iz Američke asocijacije pedijatara navode da je pregrejavanje bebinog tela opasno koliko i sama prehlada, kao i da je pregrejavanje povezano sa sindromom iznenadne smrti odojčeta.

Ukoliko je dete izloženo riziku pregrejavanja može doći do dehidratacije, negativnih posledica po rad bubrega i povećanje štetnih supstanci u krvi.

Bebi je pretoplo

Onda kada je glava vlažna, kao i vrat, beba se znoji i toplo joj je. Ukoliko se pojavi osip ili crvenilo, kao i ubrzano disanje, u pitanju su znaci koji ukazuju na pregrevanje.

Da je bebi pretoplo znaćete i ukoliko prislonite ruku na grudi i osetite da su vruće , zatim kada je nemirna i ne može da zaspi. Stručnjaci upozoravaju da se bebi ne prekriva glava, ukoliko nije hladno, jer se telesna toplota kod dece uglavnom gubi kroz glavu.

Najbolje je da dete oblačite prema sebi, odnosno sami procenite, ukoliko je vama toplo, sigurno je i bebi. Vodite računa, ukoliko spavate sa bebom. Naime, vaše telo predstavlja grejno telo, pa će se pored vas beba zagrejati, te pokrivanje nije neophodno.

02/06/2023 15:07

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments