Dentalna higijena i trudnoća: Sve što treba da znate!

08/02/2018 12:44

Dentalna higijena i trudnoća: Sve što treba da znate!

Sigurno ste već čuli da postoji mogućnost da tokom trudnoće imamo veće probleme sa zubima. Da li je to tačno i kako pravilno voditi računa o oralnoj higijeni u toku trudnoće, saznajte u nastavku.

Između odlazaka kod doktora, nameštanja sobe za dete i kupovinu svih neophodnih stvari, retko ko ima vremena da poseti zubara. Ipak, imajte na umu da je poseta zubaru u ovoj dobi važna i pre svega bezbedna.

Odlazak kod stomatologa tokom trudnoće

Ukoliko sumnjate da ste u drugom stanju, obavezno recite i svom stomatologu. Tako će znati koje medikamente sme da vam daje i kako da izvrši intervenciju, najsigurniju po vas i bebu u stomaku.

Trudnoća i zubi

Dok neke žene tokom trudnoće nemaju niti jedan problem sa zubima, ima i onih kojima se zubi brže kvare i postaju osetljiviji. U nastavku saznajte šta drugo stanje može da izazove, kada su zubi u pitanju.

  1. Zapaljenje desni– može da nastane usled promena u nivou hormona, a ukoliko se ne leči, može da izazove opasnije upale. Ukoliko vam desni krvare tokom pranja i čišćenja koncem mnogo više nego pre trudnoće, vreme je za posetu zubaru.
  2. Karijes– trudnice imaju veći rizik od kvarenja zuba iz više razloga. Pored toga što jedu više ugljenih hidrata, do kvara može doći usled jutarnje mučnine praćene povraćanjem i nepranja zuba.

Lokalna anestezija tokom trudnoće

Studije su pokazale da lokalna anestezija ne utiče na plod. Ipak, najbolji savet, ukoliko ima potrebe za lokalnom anestezijom, daće vam vaš izabrani zubar.

Takođe, snimanje zuba i vilice tokom trudnoće ne utiče na razvoj i zdravlje bebe u stomaku.

08/02/2018 12:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments