Stigla je beba i šta sad? Prvih 24 sata sa bebom

04/12/2020 15:13

Stigla je beba i šta sad? Prvih 24 sata sa bebom

Ukoliko ste majka prvi put, sigurno vas hvata panika kada pomislite na trenutak kada ostanete sami s bebom.. Evo šta možete da očekujete u prva 24 sata nakon dolaska bebe na svet.

Bebini prvi sati

Prvi dan sa bebom će biti veoma uzbudljiv i emotivan, dok doktori i sestre ne pregledaju novorođenče i provere je li je zdravo. Uz to, i vaš očekuje pregled. Procedure zavise od bolnice do bolnice, a mi ćemo vam preneti kako izgleda prvi dan sa bebom, počevši s prvim minutima nakon rođenja.

Prvih 5 minuta

Čim beba stigne na svet, doktor će očistiti usta i nos, kako bi počela da diše samostalno. Zatim će iseći pupčanu vrpcu i proveriti reflekse i druge telesne funkcije, poput boje, srčanog ritma i tonusa mišića.

Prvi sat

Dok ste još u porođajnoj sali, sledi i pregled vas. Ukoliko ste imali carski rez, možete početi s dojenjem nakon izlaska iz sale, osim ukoliko nije bilo nekih komplikacija. Prerano rođene bebe se u ovom trenutku nose na takozvano “sunčanje”.

Drugi i treći sat

Konačno, vreme je da držite u naručju svoju bebu, ukoliko ste oboje dobro. Sestra će pregledati bebu, da se uveri da li je dobar puls, proveriće abdomen i da li su se genitalije dobro razvile. Takođe, utvrdiće se težina i dužina bebe.

Ostatak dana

Provešćete vreme upoznavajući svoju bebu. Sestra će vam pomoći oko prvog podoja i promene pelene i u tim trenucima, ne ustručavajte se dapostavljate pitanja.

Poslednji sati prvog dana

Dosad, beba je prošla sve testove, a osim ako nije imala nijedan problem, beba će biti kod vas. Uglavnom, beba sisa na svaka dva do tri sata, a u trenucima kada spava, iskoristite vreme da se i vi odmorite. Biće vam potrebno mnogo snage za ubuduće.

Kada krenete kući, ne paničite. Niko nije spreman na ono što ga čeka, a podrška partnera, porodice i prijatelja biće vam glavni oslonac u prvih nekoliko meseci.

04/12/2020 15:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments