Šta činiti ako je mališan ranoranilac?

03/08/2018 12:17

Šta činiti ako je mališan ranoranilac?

Ako se vaša beba budi u cik zore, ne treba vam budilnik. 

Od velike je važnosti da otkrijete uzrok preranog buđenja vašeg mališana.

Stručnjaci savetuju

Specijalista za dečiji san Kim Vest navodi da je rano buđenje karakteristično za male bebe, decu do treće godine i predškolsku decu.

Statistika kaže da se 10 do 15 posto dece prirodno rano budi, a kod većine postoji određen razlog. Ukoliko uspete da prepoznate problem, postoji i način da se on reši.

Detektiv za san

Prvi korak je provera spoljašnjih faktora, koji mogu uticati na to da se beba budi rano. Faktori mogu biti razni: radovi u blizini, saobraćaj, ptice koje se glasno čuju ili osvetljenje. Podesite alarm tako da se probudite pre bebe i otkrijte da li je uzrok njenog buđenja buka. Ukoliko je to slučaj, možete ga rešiti mašinom koja proizvodi belu buku i koja neutrališe ostalu.

Specijalisti navode da se bebe uglavnom bude ranije jer su preumorne. Pomerite vreme odlaska na spavanje za 20 minuta ranije.

Obavezna dremka tokom dana

Većina roditelja veruje da će bebe spavati duže tokom noći, ukoliko preskoče dnevnu dremku. Međutim, to nije tako, jer bebe koje spavaju kratko tokom dana ili veoma rano u toku dana, a kasnije ne, imaju problem sa spavanjem i bude se ranije.

Postavite očekivanja

Ukoliko se beba probudila rano, nemojte je odmah uzimati iz kreveta, sve dok ne dođe vreme u koje želite da se budi. Tako će beba naučiti da još nije vreme za buđenje, uostalom daćete joj prostora da se samostalno zabavi u krevecu.

03/08/2018 12:17

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments