Dolazak bebe u dom: Kako sprečiti ljubomoru starijeg deteta?

26/02/2023 12:29

Dolazak bebe u dom: Kako sprečiti ljubomoru starijeg deteta?

Ukoliko ste u drugom stanju, a u pitanju je drugo ili pak treće dete, u nastavku saznajte kako da sprečite ili pak samo umanjite ljubomorna osećanja kod starije dece.

Prema psiholozima, kada dete ne razume nešto, oseća se usamljeno ili povređeno, pomešanja osećanja mogu da uzrokuju ljubomoru. U ovim slučajevima, roditelji imaju najveći uticaj. U nastavku pročitajte tri efikasna načina kako da sprečite ljubomoru kod starijeg deteta.

Drugo dete i ljubomora

  1. Ojačajte vašu vezu. Dete verovatno veruje da ne možete da volite nikog kao njega, a dolaskom novog člana porodice, sve se po tom pitanju menja. Dok ste u drugom stanju, ojačajte vezu sa starijim detetom i stvorite jutarnje ili večernje rutine koje su rezervisane samo za vas i dete. Usput, objasnite detetu da bebu nećete voleti više, te da će joj samo biti potrebna dodatna pažnja jer je beba mala.
  2. Nasmejte dete! Smeh pomaže da se ukloni anksioznost i briga, te kod dece uklanja osećaj uznemirenosti i straha.
  3. Obratite pažnju na detetova pomešana osećanja. Dete može osetiti bes, tugu, nervozu i agresiju u isto vreme. Svako osećanje procesuirajte i pokušajte da shvatite kroz šta vaše starije dete prolazi.
26/02/2023 12:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments