Seks u trudnoći – da ili ne?

21/05/2018 13:31

Seks u trudnoći – da ili ne?

Mnoge žene postavljaju pitanje, koliko je seks u trudnoći bezbedan i preporučljiv? Nesigurnost kada su intimni odnosi u pitanju, sasvim je uobičajena pojava.

Stručnjaci navode da svaki mesec, odnosno trimestar sa sobom nosi određena pitanja koja se odnose na intimne odnose.

Seks tokom prvih meseci trudnoće

Koliko je seks bezbedan? Trudnice verovatno nemaju ni najmanju želju za intimnim odnosom, tokom prva tri meseca trudnoće. Na ovakav osećaj kod žena utiču razni simptomi, poput mučnina, otoka, umora i ostalih osećaja kada se jednostavno ne osećaju poželjnima. Ovo je sasvim normalan osećaj, da seks ne bude na listi prioriteta, buduće mame, objašnjavaju stručnjaci. Takođe, navode, da ukoliko postoji potreba, sasvim normalno može doći do intimnog odnosa. Preporučuje se zadovoljavanje potreba tela, na način na koji se to želi, kao i iskren i otvoren razgovor na tu temu sa partnerom.

Ograničene poze

Seks u trudnoći nije zabranjen, već naprotiv, predstavlja normalnu aktivnost. Postoje brojne zablude, ali penis ne može da povredi bebu. Beba je zaštićena matericom i plodovom vodom, dok sluz koja se nalazi u grliću, sprečava bakterija, a i spermu da uđu u matericu.
Vrlo je važno poštovati ograničenje koja su uslovljena veličinom stomaka, pa tako odabrati odgovarajuću pozu. Naravno, potrebno je izbegavati sve što izaziva bilo kakav bol.
Orgazam ne može dovesti do pobačaja niti do prevremenog porođaja. Beba je dobro zaštićena i pokreti tokom odnosa ne mogu da joj naškode. Kontrakcije materice do kojih dolazi tokom orgazma, nisu isto što i kontrakcije koje se javljaju pred porođaj, pa ne mogu ugroziti bebu. Naprotiv, kontrakcije prilikom orgazma, kao i hormonski talas sreće i dobrog raspoloženja, zapljusnuće vaš organizam, što će učiniti, da verovatno i vaša beba bude živahnija.

Seks tokom trudnoće nije opasan i predstavlja normalnu aktivnost, a sve zavisi od žene. U slučaju rizične trudnoće i drugih problema, preporučuje se savetovanje sa stručnjacima.

21/05/2018 13:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments