Šta je epiziotomija i kako je izbeći?

17/07/2018 13:35

Šta je epiziotomija i kako je izbeći?

Epiziotomija je rezanje međice, koja se vrlo često izvodi.

Naime, do rezanja međice dolazi tokom porođaja, kako bi se trudnicama olakšao proces vaginalnog porođaja i sprečilo pucanje.

Kako sprečiti rezanje međice?

Rezanje međice može se sprečiti masažom. Naime, masaža doprinosi većoj rastegljivosti tkiva kao i lakšem procesu vaginalnog porođaja.

Istraživanja su pokazala da se broj epiziotomija i oštećenja mekog tkiva može smanjiti adekvatnom pripremom trudnica, masažom međice i pripremom za njeno širenje.

Proces treba započeti u 34. nedelji trudnoće i sprovoditi ga svakodnevno. Na ovaj način povećava se elastičnost međice, što može sprečiti pojavu epiziotomije i neugodnog osećaja koji prati oporavak od ovog zahvata.

Žene koje su izvodile masažu imale su 15 posto manju učestalost epizotomije. Pa čak i one koje su nakon masaže imale epiziotomiju, manje su osećale bol u području međice, nakon porođaja.

Kako se izvodi masaža?

Masaža se izvodi u polusedećem položaju, nežnim pokretima prstiju – bez dugih noktiju, uz upotrebu biljnih ulja ili lubrikanta.

Međicu masirajte i postepeno rastežite i opuštajte desetak minuta dnevno. Važno je da masaža bude nežna kako se ne bi pojavilo oticanje i kako bi se izbegao pritisak.

17/07/2018 13:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments