Koje veštine dete treba da stekne u vrtiću?

02/11/2022 13:06

Koje veštine dete treba da stekne u vrtiću?

Neka deca su saosećajna i socijalna, dok su druga neprijateljski nastrojena. U vrtiću, za samo par sati, deca o socijalizaciji nauče mnogo više nego u celom životu do tad.

Kakve izazove donosi polazak u vrtić?

Polazak u vrtić je uzbudljiv koliko za dete, toliko i za roditelje, evo i zašto.

Suočavanje

Vrtić predstavlja veliku promenu. Dete se suočava sa novom okolinom i iskustvima bez roditelja i osoba iz poznatog okruženja.

Reakcije na naredbe

Jedna od ključnih stvari, sa kojima se deca susreću u vrtiću jesu instrukcije od vaspitača. Iako su navikla da primaju “naredbe” od roditelja i starije braće, ovaj put je to drugačije. Deca dobijaju instrukcije od vaspitača i rade ono što i druga deca.

Socijalizacija

Dok su pojedina deca zainteresovana za druženje, druga su neprijateljski nastrojena. Deca u vrtiću uče o socijalizaciji, koja će diktirati kasniji tok njihovog života.

Nezavisnost

Najbitnije što će naučiti tokom perioda provedenog u vrtiću jeste kako doneti pravu odluku, na više načina, nekoliko puta dnevno. Vaspitači deci često daju izbor, oko kog se moraju odlučiti. Izazov predstavljaju i razne aktivnosti za decu, koje će u zavisnosti od toga kako se deca ponašaju kod kuće uticati na odnos sa drugom decom i na odnos sa vaspitačima.

02/11/2022 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments