Deca i rana seksualnost

25/03/2020 11:20

Deca i rana seksualnost

Najranija seksualnost deteta primećuje se još tokom ultrazvučnog pregleda, gde su doktori ustanovili da beba u stomaku može da ima erekciju, a u toku prvih godina deteta vrlo često istražuje svoje telo tako što ga dodiruje, ili se ogleda pred ogledalom.

Zašto se, ipak, teško odlučujemo da sa detetom razgovaramo o njegovoj/njenoj seksualnosti?

U fazama koje su dešavaju pre školskog perioda, uvod u seksualnost kod dece prepoznaje se i u uzrastu kada oni shvataju da postoje različiti polovi, pa primećuju da dečak i devojčica različito mokre, pa se igraju doktora i doktorice, ili mame i tate, i sličnih igara.

Šta se dešava u predadolescentskom periodu?

U ovom uzrastu, deca postaju veoma zainteresovana za trudnoću, porođaj i rodne uloge. Tada se dečaci uglavnom igraju sa dečacima, a devojčice sa devojčicama. 

Dete pojačano postaje svesno svog tela, zato je važno da već tada sa detetom uspostavite odnos u kom će oni imati poverenja da vas pitaju o stvarima koje ih interesuju, a ne da se informištu putem drugih kanala komunikacije, ili razmenjuju informacije sa svojim vršnjacima, koje su neretko netačne.

Da li je adolescentno doba najstresniji period za roditelje? 

U ovom periodu dete postaje najsvesnije svog tela, ali ga promene koje dolaze isto tako zbunjuju. Počinje maljavost, kreće menstruacija, nameću se teme kao što su zaljubljivanje, prvi poljupci, javljaju se prva ozbiljna interesovanja za seks.

Tada su najzbunjeniji i potreban im je relevantan i siguran izvor informisanosti.

U kasnoj adolescenciji (17-19 godina), mlada osoba počinje da razmišlja o ozbiljnijim emocionalnim odnosima i razvija jasan polni identitet, kao i sposobnost za ljubav i nežnost prema svom partneru, zato je neophodno da razgovarate i o zaljubljenosti, ljubavi, bliskosti i poverenju.

Nemojte formirati rigidan stav i davati im informacije koje ćete saopštavati “sebi u bradu” bez direktnog obraćanja njima – time ćete ih naterati da se obrate nekom nepoznatom, jer će se osećati krivim za promene koje se upravo dešavaju.

Upamtite, to su razgovori o prirodnim stvarima, samo ih treba nazvati pravim imenom u pravom momentu.

25/03/2020 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments