Maloletnička delikvencija: Nerešivo rešiv problem

29/03/2020 15:29

Maloletnička delikvencija: Nerešivo rešiv problem

U protekloj godini, u pojedinim opštinama u Srbiji zabeležen je rast maloletničke delikvencije, kao što je bilo u Vranju, gde je povećanje bilo za 11,11%. 

Sa druge strane, uopšteno, smatra se da je stopa maloletničkog kriminala u manjem padu, što pokazuju podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku

Ono sa čime ćemo se u budućnosti boriti je dečji kriminalitet, koji se odnosi na izvršioce krivičnih dela koji nisu napunili 14 godina, pa se kao takvi ne mogu zakonski goniti. Za 2018. godinu evidentirano je više od sedam hiljada maloletnika koji su osumnjičeni za krivična dela, a svaki peti među njima bio je mlađi od 14 godina (blic.rs).

Šta je maloletnička delikvencija?

Maloletnčika delikvencija je prestupničko ponašanje usko vezano za maloletnike. 

Oblici delinkventnog ponašanja mladih mogu se svrstati u četiri kategorije: 

  • Radnje destruktivno usmerene protiv integriteta drugih ličnosti, 
  • Radnje destruktivno usmerene protiv vlasništva i materijalnih dobara drugih, 
  • Radnje povlačenja,
  • Radnje samouništenja.

Uzroci i posledice maloletničke delikvencije

Maloletnički kriminalitet je najveći u ekonomski visokorazvijenim društvima.

Ono što, međutim, najviše utiče na pojavu ove vrste kriminaliteta su porodica, škola i društvo, gde je lako zaključiti da svaka vrsta devijantnog odnosa i zanemarivanja unutar te tri grupe dovodi do pojave kriminaliteta među omladinom mlađom od 18 godina.

Ono što je danas karakteristično za maloletničke delikvente u Srbiji je da su ubedljivo najzastupljenija krivična dela usmerena protiv imovine (2019).

Sa druge strane, počinioci imaju između 16 i 18 godina, nastupaju kao članovi grupe, petina je neobrazovana ili završi najviše 7. razred osnovne škole, većina je u toku procesa školovanja, dve trećine živi sa oba roditelja, a svaki šesti osuđenik se vraća maloletničkom kriminalu, ili nastavlja da ga čini kao odrastao čovek. 

Ovo su podaci iz 2015. godine koje su mediji analizirali pre tri godine (ekspres.net).

Problem na globalnom nivou

Ne dešava se ovo, međutim, samo u Srbiji. 

Dugi niz decenija u svetu rastu maloletnički i opšti kriminalitet. Stručnjaci različitih profila, od policije do naučnih instituta, analiziraju globalnu kriminalizaciju i kriminalizaciju unutar država, tražeći metode za zaustavljanje trenda.

Borba još traje.

29/03/2020 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments