Kako deca reaguju na svađu roditelja?

02/12/2022 15:20

Kako deca reaguju na svađu roditelja?

Neslaganja koja postoje između roditelja, ne treba kriti od dece, jer ih njihove projekcije plaše više od stvarnosti, ističu stručnjaci. 

Naime, svađe su neizbežne u zajedničkom životu i do njih dolazi s vremena na vreme. Kod pojedinih partnera, prepirke su učestalije, dok su kod drugih ređe. Stručnjaci kažu da svađa ne mora da utihne kada se pojavi dete.

Naprotiv, svađa pred detetom može dovesti do toga da ono nešto nauči.

Studija sprovedena na američkom Univerzitetu Vašington, pokazala je da deca imaju bolji odnos sa roditeljima ali i sami sa sobom, ukoliko svedoče roditeljskim raspravama i svađama.

Stručnjaci objašnjavaju da roditelji ne treba da skrivaju bes i ljutnju okrenutu ka partneru. Naravno, roditelji moraju da paze na izbor reči, ali jedna konstruktivna rasprava može detetu biti podloga za učenje o odnosima i reakcijama.

Rasprave i neslaganja povodom određenih pitanja je uobičajena i normalna stvar. Važno je ceniti mišljenje partnera i to pokazati detetu.

Takođe, važno je objasniti deci zašto dolazi do svađe, kao i to da se svi razlikujemo, odnosno ne gledamo na istu stvar ili situaciju podjednako.

Pred decom se ne treba pretvarati kako je sve u redu, jer ona osećaju situaciju.

FOTO: momjunction.com

02/12/2022 15:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments