Koji su najčešći problemi modernog vaspitanja?

07/11/2018 13:42

Koji su najčešći problemi modernog vaspitanja?

Moderno doba i brz način života, doveli su i do modernog vaspitanja. 

Često se postavljaju pitanja, da li stvari izmiču kontroli i koliko tačno roditelji mogu kontrolisati svoje dete?

Moderno vaspitanje

Prema mišljenju autorke “Budi smiren roditelj”, Eme Džener, postoji nekoliko ozbiljnih problema u načinu vaspitanja dece, koja su itekako zabrinjavajuća.

Strah od sopstvenog deteta

Danas deca imaju previše kontrole. Naime, roditelji često idu “linijom manjeg otpora”, što je ogromna greška. Ukoliko dete nešto zatraži, želje se odmah ispunjavaju, kako ne bi došlo do dečije histerije i besnih ispada. Čega se roditelji boje?!

Minimum očekivanja

Često će roditelji samo slegnuti ramenima, u slučaju nevaspitanog dečijeg ponašanja i to ne samo u četiri zida, nego i na javnim mestima, sa opravdanjem da su deca, pa, takva.
Ne, deca nisu takva i ne moraju biti takva. Detetu se mora skrenuti pažnja na ponašanje. Roditelji su ti koji treba da nauče i vaspitaju svoje dete. Podignite standarde, budite istrajni i ono će se prilagoditi.

Bez saveta, molim!

Nekada su mišljenja drugih ljudi iz okruženja bila važna. Učitelji, komšije, pekari, vozači i drugi bili su tu da upozore roditelje na ponašanje deteta i deca su to znala, a roditelji cenili. Međutim, danas je situacija drugačija. Naime, roditelji su ti koji ne prihvataju tuđe savete, a ni mišljenja. Ukoliko se neko i usudi da opomene dete, roditelji burno reaguju.

Potrebe deteta na prvom mestu

Naravno da deca treba da budu prioritet svojim roditeljima, međutim, danas to odlazi predaleko. Prema mišljenju stručnjaka, roditelji često zanemaruju svoje potrebe i mentalno zdravlje zarad svoje dece. Ne treba zalaziti u ekstreme, ponekad je potrebno reći “ne”.

Stručnjaci ističu da greške moraju da se ispravljaju na vreme inače će deca odrasti u samožive, nestrpljive i bezobrazne odrasle osobe, a jedini krivci za to, biće roditelji.

07/11/2018 13:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments