Koja pitanja usrećuju decu?

12/09/2018 14:41

Koja pitanja usrećuju decu?

Stručnjaci ističu prednosti pojedinih pitanja.

Naime, ukoliko detetu redovno postavljate sledeća pitanja, ono će razmišljati o tome šta ga čini srećnim.

Cilj je da deca, posle određenog vremena, usvoje ova pitanja, a zatim da ih postavljaju sama sebi u svojim glavicama.

O kojim pitanjima je reč

Koji ti je bio omiljeni deo današnjeg dana?

Ovo je odlično pitanje koje detetu možete postaviti pred spavanje, da mu pomognete da se oseti zadovoljno i srećno. Zahvaljujući ovom pitanju, ono će se fokusirati samo na ono najbolje što mu se desilo, umesto na najgore.

Na čemu si zahvalan/na?

Ovo pitanje postavite tokom večerem, kada je porodica na okupu. Svaki član porodice može da kaže na čemu je tog dana zahvalan. Ovde se javlja jaka veza i moćna navika.

Kako ćeš da rešiš problem?

Kada vam se dete obrati sa nekim problemom, postavite mu ovo pitanje toplim i zainteresovanim tonom. Nemojte probleme rešavati umesto deteta. Dajte mu šansu da samo poradi na problemu i poklonite mu poverenje. Ako dete kaže “Ne znam”, vi možete reći, “Hajde da pokušamo zajedno.”

Kako si se osećao/la?

Ovo pitanje postavite detetu kada vam ispriča nešto „loše“ što se desilo, umesto da samo ignorišete i smislu “kako to nije ništa strašno”.Ovo pitanje trenira vaše dete da postane svesno svojih osećanja i da te informacije pametno iskoristi.

Šta misliš da on/ona oseća?

Kod deteta u bilo kojoj situaciji možete razviti empatiju, tako što ćete mu postviti pitanje o tome kako se neko drugi oseća. Empatija će usrećiti dete.

12/09/2018 14:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments