Razlika u vaspitanju – nekad i sad

05/08/2021 15:32

Razlika u vaspitanju – nekad i sad

Kako su roditelji nekad vaspitavali decu, a kako to rade danas? 

Tokom 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, neke stvari su bile potpuno normalne, dok danas te iste stvari podrazumevaju reakciju socijalne službe.

Naime, iako je većina tih stvari dovela do veće sigurnosti za decu, činjenica je da su roditelji usled različitih situacija postali preoprezni.

Koje su to razlike?

Sam kod kuće

Deca su ostajala sama kod kuće, ponekad i pre šeste godine.

Bez nadzora

Deca su nekad ostajala sama i bez nadzora, a danas postoje posebno zaštićene ljuljaške, posebni podovi u dečjim parkovima, igračke od posebnih materijala. Nekada su roditelji puštali decu napolje da se sama, satim igraju, bez nadzora. Jedino ograničenje bilo je u fazonu “ne idi dalje od svoje ulice”.

Nisu se nosile flašice za vodu

Ožednela deca bi vodu pila u najbližem kafiću ili na pumpi.

Igra do mraka

Nije bilo mobilnih telefona, a deca nisu nosila satove, pa je tako za njih vreme ulaska u kuću bilo kada počne da pada mrak ili kada mama počne da viče s prozora da je vreme.

Svašta se jelo

Sećate li se pucketavog praha, soka iz kesice koji bi istresli na dlan, a zatim lizali “na suvo”? Zašto se to radilo? Jer je bilo zabavno, ali i najjeftinije u prodavnici!

Pušilo se kod kuće i pored dece

Na svakom koraku se pušilo, roditelji su pušili u automobilima, u dnevnoj sobi uz televizor, čak je i sasvim normalno bilo hraniti decu s cigaretom u ustima.

05/08/2021 15:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments