Maloletnička trudnoća – problem koji ostavlja trajne posledice

30/03/2020 15:25

Maloletnička trudnoća – problem koji ostavlja trajne posledice

Prema objavljenim podacima sa kraja 2019. godine, po broju maloletničkih tudnoća nalazimo se u samom evropskom vrhu. Po nekim podacima, godišnje u Srbiji ima oko 16 hiljada maloletničkih trudnoća, a 90% se završi abortusom, što može da ima velike posledice i po fizičko i po psihičko zdravlje. 

Posledice maloletničkih trudnoća

Kako telo i psiha nisu dovoljno zreli, neretko se desi veliki broj komplikacija, od kojih su najčešće:

  • Prevremeni porođaji, 
  • Problemi sa položajem bebe, 
  • Problem sa položajem posteljice,
  • Anomalije ploda,
  • Komplikacije pri porođaju,
  • Postporođajna depresija, 
  • Neprihvatanje deteta .

Neprihvatanje deteta neretko dovede do situacije kada se beba daje na usvajanje.

Seks nije tabu – seks je prirodna stvar

Pričajte sa svojim detetom, jer seks je prirodna stvar koji bi trebalo da se desi kada je osoba za to spremna, ali i kada su telo i psiha spremni za odgovornost i potencijalne posledice nakon toga, pa i promena koje nosi sa sobom. Zato porodica mora da bude prvi izvor informisanja i neiscrpni izvor poverenja i pomoći.

Sa druge strane, da biste vi kao primarni oslonac pomogli, morate da znate kako da prenesete informaciju, ali i da prihvatite da je detetu potrebna edukacija i sveukupno obrazovanje.

Koliko je ovo ozbiljan problem svedoče sledeći podaci: u svetu se godišnje porodi 7,3 miliona devojaka mlađih od 18 godina, svakog dana 20 hiljada njih, od kojih zbog nezrelosti organizma umre 70 hiljada devojčica od 10 do 18 godina (Populacioni fond Ujedinjenih nacija – UNFPA).

Danas su devojčice seksualno sazrele sa 13 godina, ali to nikako ne znači da su spremne i za prvi seks, jer moraju da budu i emotivno zrele, što se desi oko 17, 18 godina.

Mislite o tome dok budete razgovarali sa svojim detetom.

30/03/2020 15:25

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments