Najčešće greške pri vaspitavanju dece

20/07/2020 10:41

Najčešće greške pri vaspitavanju dece

Šta se može nazvati greškama i ko ima pravo da donosi sud o pogrešnom i ispravnom? Jesu li naša deca samo naša odgovornost ili je i društvo odgovorno za to kakvi će ljudi postati? Koji modeli vaspitanja su moderni a koji ispravni?

Svakako velika briga i odgovornost je biti roditelj isto koliko i ogromno uživanje i jedan veliki smisao produženja rase u cilju napretka sveta. Osećamo veliku odgovornost za to malo biće koje tako brzo raste i usvaja svaki naš postupak, reč i ponašanje, da ga izvedemo na pravi put i učinimo valjanim čovekom. Da mu olakšamo život i da olakšamo društvu život sa njim. Da usadimo dobre temelje socijalnog ponašanja, ophođenja, učenja, strpljenja ali i brzine, temljnosti, ispravnosti i što više ostalih vrlina. Treba li pri tome da ih osluškujemo? Da verujemo da postoje neke predispozicije u njima, genetici i samom biću ili treba da zanemarimo svaku slobodnu volju i pri vajanju ličnosti deteta?

Umerenost, uvažvanje deteta kao ličnosti i lične slobode sa blagim usmerenjem punim empatije. To je zaključni recept današnje psihologije u vaspitanju omladine u cilju zdrave generacije. Podjednaka odgovornost roditelja, zajednice i društva u odrastanju.

Osluškivanje ličnih izbora i prepoznavanje predispozicija i talenata potom aktivno ulaganje i planiranje napretka jedinke u društvu, sportu, nauci.

Deci moramo ostaviti prostora da budu deca, u ovim teškim vremenima raznih restrikcija treba im pružiti bezbrižnost i podršku ne isključivši ih time iz toka dešavanja i okružiti tišinom i neznanjem. Deca su samo mali ljudi, naše male prilike da svet bude još bolje mesto.

20/07/2020 10:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments