Kako svađe roditelja utiču na decu?

24/03/2020 10:10

Kako svađe roditelja utiču na decu?

Svađe su sastavni deo u svim odnosima – od partnerskih, preko prijateljskih do poslovnih. Povod svađe može biti neslaganje, dok bi trebalo da je cilj da kroz konstruktivnu raspravu dođemo do zajedničkog rešenja. 

Šta se dešava kad do toga ne dođe i kada se verbalni i fizički napadi događaju u prisustvu dece?

Istraživanja sprovođena širom sveta u proteklih nekoliko decenija, pokazala su da deca stara svega šest meseci mogu imati povišen puls i pojačan hormon stresa ukoliko su izloženi svađama roditelja.

Odojčad, deca i adolescenti mogu pokazivati znake poremećaja ranog razvoja mozga, problema sa spavanjem, anksioznosti, depresije i drugih ozbiljnih problema koji su rezultat hroničnih sukoba roditelja. 

Kako uticati na način do kojih dolazi do svađe, pa i na sam tok?

Početak problema gotovo uvek proizilazi iz nekog prethodnog početka. Veruje se da disfunkcionalna porodica može dovesti do dva scenarija koja se prenose na narednu generaciju: isto tako disfunkcionalni odnos, ili gore, dok jedan deo ispravlja greške svojih genetskih prenosilaca.

Moramo imati na umu da određen broj nezdravih brakova nastavlja da bude nezdrav, pred i u prisustvu dece, tako da se razvod ili bračni savetnik ni ne uzimaju u obzir kao potencijalno rešenje. 

Uticaj svađa u toku procesa razvoda mogu imati otežavajuću okolnost samim tim što dolazi do tog čina, kada deca često misle da su kriva, i kada im uvek i zauvek trebaju oba roditelja na istom mestu za iste stvari. 

Trebalo bi, dakle, tada posebno obratiti pažnju na decu i na prikrivanje verbalnog sukoba dok se sve ne završi.

Da li postoje “pozitivne” svađe?

„Pozitivne svađe” mogu imati pozitivne efekte na decu, i to u onim slučajevima kada se rešavanje problema ne prolongira i sakriva i kada su međusobni porodični odnosi u zdravom stadijumu. U

U zavisnosti od prirode, težine problema i uzrasta deteta, roditelji mogu da uključe svog najmlađeg člana porodice u razgovor, što je dobra stvar koja bi učvrstila odnos.

24/03/2020 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments