Ovakvo ponašanje deteta je signal za zabrinutost!

15/09/2021 14:51

Ovakvo ponašanje deteta je signal za zabrinutost!

Tokom prve godine života, dolazi do razvoja svesti, i ona je ključna.

Znakovi koji predstavljaju opravdani razlog za brigu, mogu se videti tek od treće godine života deteta.

7 znakova

Psihijatri ovih 7 znakova posmatraju kao pokazatelje psihopatije u budućnosti, a roditelji ne bi smeli da ih ignorišu.

Prva tri znaka pripadaju Mekdonaldovoj trijadi. U pitanju je sindrom koji je prvi analizirao američki psihijatar J.M. Mekdonald, koji je tokom karijere proučavao ponašanje više od 100 kriminalaca.

Zlostavljanje životinja

Prvi, očigledan znak psihopatskog poremećaja kod dece. Verovatno se detetu objasnili da nije u redu da mačku vuče za rep ili da na bilo koji način ugrožava život životinje. Ukoliko vas je ono razumelo i to više ne čini, nemate o čemu da brinete. Međutim, ako se dete ogluši o vašu priču ili počne još više da se iživljava, vreme je da se preduzmu prvi koraci.

Obožavanje vatre

Piromanija je drugi očigledan znak. Ovo je drugi način da budući psihopata izrazi svoj bes i inat.

Noćno mokrenje

Ovo je često diskutabilan ali i indikativan znak.

Ne, ne znači da će svako dete koje ima problema sa mokrenjem u krevetu postati monstrum. Stručnjaci smatraju da je Mekdonald ovaj poremećaj rada bešike uvrstio u trijadu, jer mokrenje u gaće za dete može biti ponižavajuće, te postaje uvređeno i besno. Zbog toga može trpeti ismevanje, pa ako se na vreme ne reaguje može postati problem.

Pored ove trijade, tu su još četiri znaka buduće psihopatije koje stručnjaci ističu. Oni napominju da je od velike važnosti dobro obratiti pažnju, jer je granica između normalnog i nenormalnog ponašanja nekad veoma tanka.

Kršenje pravila

Svako je bar jednom u životu prekršio neko pravilo. Međutim, deca sa psihopatskim sklonostima na kršenje pravila gledaju sasvim drugačije – oni u tome uživaju.

Laganje bez griže savesti

Ako dete laže jer se plaši da će biti kažnjeno, razlog je potpuno razumljiv.

U slučaju da dete laže jer to želi, bez griže savesti, to je već razlog za brigu. Kada dete sa psihopatskim sklonostima uhvatite u laži, očekujte veliki bes ili histerični napad. Takav odgovor je forma manipulacije i izraz negodovanja, ali ne zato što znaju da su zgrešili, već zato što su razotkrivena.

Siledžijstvo

Deca postaju siledžije iz različitih razloga – žele pažnju, moć, oponašaju svoje nasilne roditelje, svoje idole… Iako su razlozi brojni, nije svaki siledžija budući psihopata. Budući psihopata će uživati u maltretiranju drugog.

Neosetljivost

Deca sa psihopatskim sklonostima ne pokazuju strah tako lako kao njihovi vršnjaci i ne osećaju istu količinu stresa. Možda će zvučati surovo, ali oni ne znaju šta je to saosećanje.

Psiholog Heder Irvin navodi da je prva godina života ključna u određivanju budućeg mentalnog zdravlja.

15/09/2021 14:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments