Prolećne alergije

02/04/2020 11:39

Prolećne alergije

Najveći broj alergijskih reakcija se manifestuje u proleće, zajedno sa pojavom insekata ali i zbog velike količine polena u prirodi.

Polen je jedan od najčešćih uzročnika prolećnih alergija. Upravo je on razlog zašto najveći broj alergijskih rinitisa se javlja baš u proleće. Izloženost polenu može izazvati curenje i svrbenje nosa i očiju. Preporučuje se da vetrovitim danima ostanete kod kuće i da izbegavate otvaranje prozora. 

U proleće se manifestuje još jedna vrsta alergije, fotodermatoza, koja je reakcija na kontakt sa različitim biljkama, ali i sunčevim zracima. Simptomi su crveni pečati na koži, kao i vodeni plikovi. 

Životinje, takođe mogu biti uzročnici alergija. Proteini koje izlučuju lojne žlezde preko kože ili pljuvačke mogu izazvati alergijske reakcije. Ova alergija se može manifestovati i nakon dve godine, a simptomi će se pogoršati nakon nekoliko nedelja od prestanka kontakta sa životinjom. Ako vam kontakt sa vašim kućnim ljubimcem izaziva alergije, pokušajte da ga više ne puštate u spavaću sobu. Takođe, izbegavajte velike tepihe, koji skupljaju dlake.

Još jedan čest alergen je prašina. Tu su i grinje koje žive u kućnoj prašini. Ovaj tip alergije možete sprečiti čestim menjanjem posteljine i korišćenjem hipoalergenskih jastuka i dušeka. Takođe, izbegavajte predmete koji skupljaju prašinu, kao što su plišane igračke, velike zavese i tepihe.

Zajedno sa porastom temperature, pojavljuje se i sve veći broj insekata. U slučaju ujeda ili uboda, osetljive osobe mogu imati ozbiljne alergijske reakcije, zbog kojih im može biti ugrožen život.

Simptomi alergije na insekte mogu biti upale, crvenilo, vrtoglavica, mučnina ili blago povišena temperatura. Retko, ujedi insekata mogu izazvati anfilaktički šok, koji se manifestuje otežanim disanjem, svrabim, upalom na licu, u grlu ili ustima i naglim snižavanjem pritiska. Kod ovakvih reakcija se preporučuje momentalno ubrizgavanje injekcije adrenalina.

02/04/2020 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments