Kako se izboriti sa letnjim infekcijama?

30/07/2018 13:04

Kako se izboriti sa letnjim infekcijama?

Tokom leta deca su osetljivija, a njihova koža je izloženija iritacijama i nepovoljnim uticajima.

Reč je o uticaju sunca, vetra, hlora, morske vode i drugih, koji mogu dovesti do infekcija.

Urinarne infekcije

Ova vrsta infekcije najčešće je zastupljena tokom letnjih meseci. Bolno mokrenje, učestali svrab u predelu genitalija i pojava sekreta ukazuju na obaveznu posetu pedijatru. Preporučuje se promena kupaćeg kostima uz prethodno sušenje kože.

Crevne infekcije

Crevne infekcije, takođe, nisu redak slučaj. Naime, bakterije i virusi iz prljave vode i pokvarene hrane mogu napraviti pravi haos, odnosno izazvati problem u vidu crevne infekcije. Izvori infekcije su najčešće pokvareno mleko, jaja i meso kao i povrće i voće koje nije oprano. Simptomi trovanja manifestovaće se u vidu dijareje, malaksalosti, visoke temperature i mučnine. Savetuje se obraćanje pedijatru kako bi se utvrdila adekvatna terapija, kao i briga o roku trajanja određenih namirnica koje dete konzumira.

Infekcija usta

Kombinacija slane vode, sunčevih zraka i hlora izazivaju pucanje usana, pa tako i idealne uslove za nastanak infekcija usana, usta i zuba. Ukoliko primetite promene, obratite se za stručnu pomoć. Stručnjaci savetuju redovno korišćenje balzama za usne sa UV zaštitom.

Kožna infekcija

Kožne infekcije su česte na nežnoj dečijoj koži tokom vrelog letnjeg perioda. Reč je o malim, mikropovredama kože koje nisu vidljive golim okom, koje u kontaktu sa prljavom vodom ili peskom punim bakterija mogu dovesti do razvoja infekcija. Simptomi su crvenilo, svrab i visoka temperatura. Ukoliko je dete sklono kožnim infekcijama savetuju se proverena mesta za kupanje i igranje, ali i odgovoarajuće održavanje lične higijene.

Infekcija oka

Hlor i topao vazduh mogu izazvati infekciju oka. Leti se deca mnogo više znoje i trljaju oči prljavim rukicama, što dovodi do iritacija. Crvenilo, suzenje i otok će ukazati na hitnu posetu pedijatru, kako bi se odredila terapija. Kao preventiva, savetuju se naočare za sunce sa zaštitom od UVA i UVB zračenja.

30/07/2018 13:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments