Šta treba da znate o upali uha?

02/08/2018 13:12

Šta treba da znate o upali uha?

Upala uha je infekcija koja se ne uočava odmah. Međutim, veoma je bolna.

Kako biste sprečili infekciju i kako biste je suzbili, ukoliko s javi, morate znati kako da je prepoznate na vreme i izlečite.

Infekcija uha

Razni virusi, bakterije i gljivice mogu izazvati infekciju ušiju. Takođe, mogu zahvatiti različite delove. Naime ukoliko je reč o infekciji ušnog kanala, uho može biti crveno i bolno na dodir, a dolazi i do oslabljenog čula sluha.

Kod dece je česta upala srednjeg uha, koja se nalazi iza bubnjića, koji je malim kanalima povezan sa nosom i grlom. Ukolko bacili iz nosa dospeju u ovaj deo uha, infekcija će biti ispraćena visokom temperaturom, gubitkom apetita i problemima sa spavanjem.

Teško uočljivi simptomi

Teško je uočiti prve simptome, posebno kod malih beba, jer one ne mogu objasniti šta ih muči. Ukoliko primetite da je beba neraspoložena i plačljiva, da dodiruje uše ili plače kada joj dodirnete uvo, moguće je da je reč o infekciji uha. U tom slučaju najbolje da se obratite lekaru.

Infekcije srednjeg uha najčešće su kod dece uzrasta od šest do petnaest meseci, jer su njihovi kanali koji povezuju bubnjić s nosom i grlom, veoma kratki i uski, zbog čega sekret teže prolazi. Ovo naime, stvara idealno područje za stvaranje virusa i bakterija.

Kod dece su infekcije češće, jer se njihov imuno sistem i dalje razvija. Sprovedena istraživanja ukazuju da su upale srednjeg uha genetska predispozicija.

 „Plivačko uho“

Reč je o terminu koji opisuje tip ušne infekcije koju je moguće izbeći. Detetu dobro obrišite uši posle kupanja, ali samo onaj deo do kog možete dospeti peškirom.  Štapići i guranje istih duboko u unutrašnjost uha nije preporučljivo, jer može oštetiti bubnu opnu.

Ušne infekcije mogu trajati do tri nedelje

Većina infekcija prođe nakon nekoliko dana, međutim pojedine mogu trajati i do tri nedelje. Ukolko se dete žali na bol duže od pet dana obratite se lekaru, kako bi se ustanovilo o kakvoj bakterijskoj upali je reč i kako bi se adekvatno lečila.

Lečenje upale

Lek za infekciju ušiju je odmor, ali strpljenje i maženje. Naime, ove upale su veoma bolne, pa je najbolje detetu dati određenu dozu lekova na bazi paracetamola ili ibuprofena, koja je preporučena za njegov uzrast. Takođe, topla i čista krpa ublažiće bol.

Izbegavajte vodu

Koji god tip ušne infekcije da je u pitanju, izbegavajte kontak sa vodom. Odložite kupanje za nekoliko dana. Ukoliko, ipak odlučite da okupate dete, vodite računa da uši budu iznad vode i da kapi ne uđu u uho.

02/08/2018 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments