Kako naučiti dete da prepozna osobu koja želi da mu naudi?

17/10/2018 12:23

Kako naučiti dete da prepozna osobu koja želi da mu naudi?

Deca ne znaju kome mogu da veruju, te je od velike važnosti naučiti ih i objasniti im.

Blogerka i majka dvoje dece, Mišel Tomlinson, objavila je nekoliko saveta koji mogu pomoći roditeljima da nauče svoju decu, bez zastrašivanja, kojih osoba treba da se klone i kome mogu da veruju.

Ko su nepoznate osobe?

Ovim pitanjem, Mišel je započela razgovor sa svojom petogodišnjom ćerkom. Drugo pitanje glasi: “Sa kojim osobama možeš da odeš, ukoliko to od tebe zatraže?”

Navela je članove porodice, uže i šire, kao primer za osobe od poverenja. Onda je ukazala na osobe kojima može da se obrati u slučaju opasnosti – policajcu, vatrogascu, trgovkinji..

Zatim je objasnila devojčici, šta znači loš “osećaj u stomaku”, koji se javlja kada se nađemo u društvu pojednih osoba. Naime, našem telu i umu je jasno da nešto nije u redu, kad smo u prisustvu nepoznate osobe koja nas ugrožava. Trebalo bi odmah da reagujemo i da signaliziramo da smo u opasnosti, osobama iz okruženja.

Kako napraviti razliku?

Kako napraviti razliku između nepoznate osobe koja želi da naudi i one koja to ne želi?

Naime, to može biti osoba koja izaziva osećaj neprijatnosti, osoba za koju kažemo da nam izaziva “čudan i nelagodan” osećaj u stomaku. Spoljašnji izgled osobe nam ne otkriva ništa. Logično razmišljanje je da nepoznata osoba neće tražiti uslugu od deteta. Pa tako, objasnite detetu da, ukoliko mu priđe nepoznata osoba i zatraži od njega da mu pomogne u potrazi za nečim, odmah reaguje i signalizira da je u opasnosi.

Naučite dete da je najbolje potražiti pomoć na javnom mestu, gde ima dosta ljudi. Svaki put kada imate priliku, pokažite detetu kome može da veruje i kome može da se obrati za pomoć.

Opasne situacije – kako ih prepoznati?

Ako nepoznata osoba od deteta traži da uradi nešto loše ili nešto što su mu roditelji zabranili. Zatim, ako nepoznata osoba zatraži od deteta da čuva neku tajnu ili zatraži od deteta pomoć.

Stručnjaci savetuju da se deci objasni da je u redu reći “ne”, nepoznatoj osobi, koja čini da se ono oseti neprijatno ili ugroženo. U takvim situacijama bi trebalo primeniti pravilo “Reci ne, beži, viči i kaži”.

Dete mora naučiti da veruje svom instinktu i da obaveštava roditelje o lokaciji, u svakom trenutku. Takođe, važno je napomenuti im da u slučaju opasnosti “beže” na javna mesta, gde ima dosta ljudi, koji će priskočiti u pomoć.

Naučite ih da ne otkrivaju ime, prezime, adresu i ostale lične informacije nepoznatim licima, kao i da im ne otvaraju vrata doma niti da komuniciraju s njima putem pametnih uređaja i intetneta.

17/10/2018 12:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments