Konzumiranje multivitamina tokom trudnoće umanjuje rizik od autizma

25/01/2018 15:32

Konzumiranje multivitamina tokom trudnoće umanjuje rizik od autizma

Nova studija američkih naučnika pokazala je da konzumiranje suplemenata, kakvi su multivitamini, tokom trudnoće, umanjuje rizik od autizma kod novorođenčeta.

Autizam se odnosi na nekoliko stanja, koji utiču na razvoj, što dalje izaziva probleme sa socijalizacijom, komunikacijom i ponašanjem. Individue koje pate od autizma, mogu da imaju i intelektualne smetnje, kao što je problem sa učenjem.

Pogledajte još: Simptomi autizma

Niz dosadašnjih studija pokazao je da je ishrana majke tokom trudnoće možda i ključna kada je smanjenje rizika od autizma u pitanju. Tako je istraživanje iz 2013. pokazalo da žene koje su tokom drugog stanja konzumirale omega 3 i omega 6 masne kiseline, smanjile ovaj rizik za trećinu.

Multivitaminski suplementi smanjuju rizik od autizma

Nova studija pokazala je da upravo suplementi vitamina koje trudnice konzumiraju, mogu da umanje rizik od autizma. U istraživanju, učesvovala je 273.107 majki i dece rođene između 1996. i 2007. godine. Deca su praćena do 2011. godine, kada su imala između 4 i 15 godina.

Pogledajte još: Rani znaci autizma kod dece

Majke su bile izolovane po grupama: one koje su uzimale gvožđe, multivitamine, folnu kiselinu i kombinaciju navedenih suplemenata.

Otkriveno je da su deca majki koje su konzumirale multivitamine imala najmanje šanse da obole od autizma, za razliku od majki koje uopšte nisu uzimale nikakve suplemente.

Pogledajte još: Uzroci autizma

Ipak, budući da je studija posmatračkog karaktera, dalja istraživanja su i dalje potrebna.

25/01/2018 15:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments