Novi zakon stavlja trudnice u nezavidan položaj

05/04/2019 11:35

Novi zakon stavlja trudnice u nezavidan položaj

Novousvojeni Zakon o zdravstvenom osiguranju naročito je nepovoljan za buduće majke.

Naime, novi Zakon predviđa da trudnice, pre otvaranja bolovanja moraju da rade 12 meseci u kontinuitetu, kako bi za vreme bolovanja primale pun iznos naknade zarade. Prema važećem zakonu, bilo je dovoljno da buduće majke budu u radnom odnosu tri meseca.

Novi zakon nepovoljan za trudnice

One trudnice koje su zaposlene svega nekoliko meseci – kada budu otišle na porodiljsko odsustvo primaće samo nekoliko hiljada dinara, jer po drugom propisu, Zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom, moraju da budu zaposlene 18 meseci pre odlaska na porodiljsko odsustvo da bi primale punu zaradu, upozoravaju iz inicijative „Mame su zakon”.

Kako navodi Telegraf.rs plata trudnice koja je bila zaposlena svega tri meseca izračunava se tako što se njenoj zaradi dodaje devet meseci minimalne republičke zarade i onda se taj iznos deli na 12 meseci. To u finansijskom prevodu znači da će trudnica čija je plata iznosila 30.000 dinara i koja je otvorila bolovanje tri meseca po zasnivanju radnog odnosa, mesečno dobijati 21.100 dinara do porođaja. Kada bude otišla na porođaj, dobijaće svega 5.000 dinara, jer po važećem Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula 2018. godine, trudničko bolovanje ne ulazi u obračun naknade za porodiljsko odsustvo i odsustvo sa posla radi nege deteta. Kada bi joj trudničko bolovanje ulazilo u prosek za obračun naknade zarade, primala bi 15.000 dinara.

Izvor: telegraf.rs

05/04/2019 11:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments