U Beogradu započet projekat onlajn prijave na roditeljski dodatak

28/02/2018 11:36

U Beogradu započet projekat onlajn prijave na roditeljski dodatak

Nakon Zrenajnina, i u Beogradu počela implementacija druge faze projekta „Bebo dobro došla na svet”.

Onlajn prijava na roditeljski dodatak

Sve majke novorođenih beba u Beogradu mogu odad već u porodilištu i bez čekanja da elektronskim putem popune zahtev i ostvare svoja prava. Popunjavanje zahteva je besplatno i može se popuniti uz pomoć zdravtvenog radnika za roditeljski dodatak i lokalna novčana sredstva davanja porodiljama koje obezbeđuje Grad Beograd.

Kako je objasnila gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, rešenje se izdanje u roku od 30 dana, a porodilja dobija informaciju sa detaljima, preko SMS poruke.

“Sve porodilje koje do sada nisu podnele zahtev za roditeljski dodatak to mogu i dalje da učine u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu Grada Beograda i to bez i jednog dokumenta, jer je Sekretarijat umrežen sa svim institucijama sistema”, naglasila je Stanisavljević.

Ona je podsetila da Grad isplaćuje naknadu svim porodiljama u iznosu od 10.000 dinara, a da se od 1. januara isplaćuje još 10.000 dinara za prvo dete, kao i 25.000 dinara majkama koje su socijalno ugrožene.

Projekat eBeba

Prema proceni Vlade Srbije, očekuje se da će uslugu elektronskog podnošenja roditeljskog dodatka koristiti oko 80 odsto roditelja, što će im uštedeti 150.000 sati, a da će se godišnje u Beogradu raditi oko 16.000 zahteva.

Informacioni sistem „Bebo, dobro došla na svet” pušten je u rad u aprilu 2016. godine sa ciljem da roditeljima omogući da što lakše i brže završe administrativne poslove za novog člana porodice.

28/02/2018 11:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments