Elektronska prijava za upis dece u vrtić i predškolsko u preko 100 opština

20/02/2020 12:40

Elektronska prijava za upis dece u vrtić i predškolsko u preko 100 opština

Plan je da se ove godine omogući e-upis u vrtiće i predškolske ustanove u još 122 opštine u Srbiji. Trenutno ova mogućnost postoji u Beogradu i još 17 gradova i opština.

Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da se preko usluge eVrtić do sada prijavilo oko 48.000 dece za upis u predškolske ustanove.

Državni sekretar Zoran Kasalović ističe za Tanjug da će sada većem broju roditelja biti olakšana prijava za upis dece u vrtiće i da oni više neće morati da čekaju u redovima na šalterima.

Kako kaže, do pre 20 meseci elektronska prijava je bila dostupna u samo četiri lokalne samouprave, dok u ovom trenutku sve opštine u Beogradu pružaju tu uslugu.

“Trenutno se sprovode aktivnosti kako bi ova usluga postala dostupna u svim gradovima i opštinama u Srbiji, i plan je da se dođe do 139 lokalnih samouprava”, rekao je Kasalović.

Elektronsku prijavu za upis dece u predškolske ustanove, roditelji mogu obaviti preko portala eUprava, a podnošenje prijave vrši se popunjavanjem elektronskog obrasca.

Kasalović dodaje da roditelji ne moraju da donose izvod iz matične knjige rođenih, uverenja o prebivalištu i uverenja o zaposlenju.

“Važno je naglasiti da mnoge lokalne samouprave ovu elektronsku uslugu aktiviraju na portalu samo u vreme trajanja konkursa za prijavu dece i to što ih možda u ovom trenutku nema na portalu ne znači da one nemaju tu uslugu”, kaže Kasalović.

Prema njegovim rečima, konkurs počinje od aprila i traje do kraja maja, ali svaka lokalna samouprava samostalno određuje početak, trajanje i završetak konkursa za upis mališana u vrtiće.

“Lokalne samouprave prepoznaju značaj uvođenja ovakvih servisa i uviđaju sve benefite kolje eUsluge donose građanima”, istakao je Kasalović.

Lokalne samouprave imaju podršku Vlade, Ministarstva i Kancelarije za IT koja nudi besplatnu platformu, obuke za zaposlene u predškolskim ustanovama, kao i tehničku podršku.

Iz Ministarstva poručuju da su do sada obuke prošli zaposleni iz 100 lokalnih samouprava.

Izvor: Mondo.rs

20/02/2020 12:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments