Od 1. januara u Novom Sadu vrtići će biti besplatni

09/12/2019 09:15

Od 1. januara u Novom Sadu vrtići će biti besplatni

Gradonačelnik Novog Sada najavio je da će Skupština grada na sednici 11. decembra razmatrati budžet za narednu godinu i doneti odluku da se u stoprocentnom iznosu pokriju troškovi dece u državnim vrtićima, tj. Predškolskoj ustanovi “Radosno detinjstvo”.

Gradonačelnik je  istakao da u budžetu Novog Sada postoji višak novca. Podsetimo da Novi Sad godinama unazad ima jednu od najnižih cena vrtića i da se već sada iz budžeta Novog Sada finansira 80 odsto troškova boravka deteta u vrtićima, dok roditelji plaćaju 20 odsto. To se dugo nije menjalo iako su se smenjivale stranke na čelu Novog Sada.

Zbog ovih izdvajanja troškovi Radosnog detinjstva su već godinama oko 10 odsto gradskog budžeta, najveća su pojedinačna stavka u budžetu i trenutno iznose oko tri milijarde dinara, tako da bi sa ovom najavom gradonačelnika trebalo da se povećaju za bar pola milijarde dinara, osim ako ponovo ne bude korekcije cena.

Poslednja korekcija je bila pre godinu dana, pre toga polovinom 2018. godine i pre toga sada davne 2012. godine.

Kako Novi Sad već sada ima očekivani suficit od sedam milijadi dinara, a proteklih godina se ustalio na nivou od četiri do šest milijardi dinara, jasno je da vlast ima novca da pokrije dodatne troškove boravka dece u vrtićima.

Dodajmo i da se iz budžeta grada od ranije pokriva i deo troškova boravka dece u privatnim vrtićima.

Izvor: 021

09/12/2019 09:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments