Jedna određena redovna vakcina leči dijabetes tipa 1?

25/01/2019 12:31

Jedna određena redovna vakcina leči dijabetes tipa 1?

Zahvaljujući Nacionalnom programu vakcinacije, Australija je prošle godine eliminisala rubeole. A šta su naučnici otkrili kada je u pitanju ova vakcina?

Vakcina protiv rubeole kod nas je ona čuvena MMR vakcina, koja, pored vakcine protiv rubeola, sadrži i komponente protiv morbila i zaušaka. Naučnici iz Australije otkrili su da vakcina protiv rubeole ima iznenađujuću nuspojavu- pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 1.

Vakcina i dijabetes tipa 1

Dijabetes tipa 1 nastaje kada telo ne može samo da reguliše nivo šećera u krvi. Sadašnji tretman ovog dijabetesa uključuje injekcije insulina, a naučnici traže poželjnija rešenja ovog problema.

Studiranjem nuspojave ove vakcine, naučnici su došli do zaključka da se rizik od ovog tipa dijabetesa drastično smanjio kod dece koja su dobila vakcinu protiv rubeola, i to u periodu od 2007. godine, zaključno sa 2018.

Novo istraživanje ne sugeriše da rotavirus izaziva dijabetes, već da su na neki način povezani. Dalja istraživanja su svakako neophodna, ne bi li se utvrdilo kako vakcina protiv rubeola može da spreči nastanak hronične bolesti kakva je dijabetes tipa 1.

25/01/2019 12:31

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments