Obavezna vakcinacija prvaka do 1. septembra

09/04/2019 11:28

Obavezna vakcinacija prvaka do 1. septembra

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević kaže da je potvrda o vakcinisanju deteta obavezna prilikom upisa đaka u prvi razred i da roditelji tu obavezu treba da ispune do 1. septembra.

Obavezna vakcinacija budućih prvaka

Šarčević je naglasio da država neće biti blagonaklona prema roditeljima koji se ogluše o ovu obavezu i oni će snositi sankcije, među kojima je krajnja izuzeće iz porodice.

Resorno ministarstvo, kako je ponovio, insistira na vakcinisanju dece i da je rok do 1. septembra svim roditeljima koji to nisu do sada učinili.

On je, govoreći o zadatku racionalizacije škola koji podrazumeva vertikalno spajanje u manjim, slabije razvijenim sredinama, objasnio da je reč o velikom poslu koji su mnogi do sada izbegavali.

Prema njegovim rečima, prilikom spajanja škola vodiće se računa o adekvatnoj blizini i pedagoškom ambijentu, dok će škole koje ostaju prazne biti pretvorene u mesta za đački turizam, po ugledu na evropske zemlje.

Na taj način selo će oživeti na drugačiji način, a mladi u njemu dobiti priliku za zaposlenje, naveo je Šarčević i naglasio još jednom da je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru u prosveti stvorila kontraefekte.

“Mladi prosvetni radnici, većinom žene, imaju status na privremenim i povremenim poslovima. Insistiram da se zabrana ukine prvo u prosveti, jer to neće koštati državu ništa, ostaje isti broj radnih mesta, a samo se menja status zaposlenih”, objasnio je ministar.

“Stalno zaposlenje daje dodatne finansijske mogućnosti prosvetnim radnicima, mogućnost da podignu stambene kredite, osnuju porodicu i time doprinesu natalitetu države”, zaključio je on.

Izvor: Vlada Republike Srbije

09/04/2019 11:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments