Novčana pomoć roditeljima: Pojašnjenje mera Vlade za poboljšanje nataliteta

21/03/2018 11:46

Novčana pomoć roditeljima: Pojašnjenje mera Vlade za poboljšanje nataliteta

Budući da je, nakon izjave predsednika Aleksandra Vučića da će roditelji dobijati jednokratnu finansijsku pomoć od države, došlo do brojnih pitanja i nesporazuma, ministarka Slavica Đukić Dejanović, pojasnila je ove mere Vlade.

“Od 1. jula sve majke koje rode prvo dete dobijaće jednokratnu pomoć od 100.000 dinara, a finansijska pomoć majkama koje rode drugo, treće, četvrto dete važiće od početka godine”, rekla je ministarka.

Vlada Srbije: Finansijska pomoć za drugo i treće dete

Gostujući na RTS-u ministarka je rekla da će za roditelje drugog, trećeg i četvrtog deteta rođenog od početka ove godine biti obezbeđena planirana sredstva, odnosno od momenta stupanja na snagu Zakona o finansijskoj podršci porodici, koji je usvojen krajem decembra 2017. godine.

Roditelji će za drugo dete rođeno ove godine dobijati dve godine po 10.000 dinara svakog meseca, za treće dete 12.500 dinara narednih 10 godina i za četvrto dete 18.000 dinara takođe narednih 10 godina. “Mere imaju za cilj da podstaknu rađanje”, zaključila je ministarka.

Navodeći da je zabrinjavajuće to što 600.000 parova nema decu, ministarka je kazala da će oni koji su već biomedicinski potpomognutom oplodnjom postali roditelji dobiti još jednu mogućnost da o trošku RFZO-a imaju i drugi pokušaj. Takođe, Đukić- Dejanović je izjavila da će se raditi na motivisanju poslodavaca da koriste zakonske olakšice za zaposlene koji su roditelji.

Ministarka je rekla i da niko ne spori pravo žene na abortus, već da je od 10 odsto parova koji su suočeni sa sterilitetom značajan procenat ima taj problem zbog prekida trudnoće nakon kojih nije ukazana adekvatna pomoć.

“Žena treba da odluči o tome kada će postati majka. To je njeno suvereno pravo, sa time se manipuliše, niko u to nije dirnuo, važno je da se to ukoliko se ona odluči mora uraditi stručno i kvalitetno. Prethodno ginekolog i psiholog sve moraju da predoče”, kazala je ona.

Izvor: mondo.rs

21/03/2018 11:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments