Prerastu li svi dečaci svoje mame?

17/05/2018 14:00

Prerastu li svi dečaci svoje mame?

Mali mamini dečaci jednog dana postaće pravi muškarci, a da li će biti i viši od svojih mama? Na visinu i rast dečaka utiču brojni faktori.

Vrlo je verovatno da dečak neće prerasti mamu, ukoliko je tata niži od nje. A da li određeni faktori iz okruženja, mogu da utiču na tok razvoja i na genetske predispozicije kod dečaka?

Šta određuje visinu?

Kod ljudi, visinu oko 70 posto određuje genetika, dok je ostatak uslovljen okruženjem u kojem se dete razvija. Postoji širok spektar različitih gena koji utiču na visinu. Dečaci rastu do 18 godine života, dok devojčice prestaju da rastu oko 15 godine.

Muškarci su obično viši od žena, čak iako imaju slične gene koji će odrediti visinu. Pa će tako sinovi roditelja, koji su iste visine, biti viši od njih, dok će devojčice biti približne visine roditelja. Sinovi su viši od roditelja, ukoliko je majka nosilac takozvanih “visokih” gena, koje je prenela i na svoju mušku decu.

Najčešći su parovi u kojima je muškarac viši od žene, što će mušku decu učiniti još višim. Ukoliko je žena viša od muškarca, vrlo je verovatno da će muška deca biti niža od nje, odnosno da će biti iste visine kao i muški roditelj. Kako bi došlo do promene genetskih predispozicija, potreban je jak uticaj značajnih faktora iz okruženja.

Dečaci ubrzano rastu u periodu adolescencije, i rastu duže od devojčica. U proseku su viši za trinaest centimetara.

Uticaj ishrane

Kvalitetna ishrana sa potrebnim sadržajem vitamina doprineće bržem razvoju i ratu deteta. Ukoliko dete dobija raznoliku hranu iz svih bitnih grupa namirnica, može dostići i verovatno prestići maksimalnu visinu.

U maminom stomaku

Rast najviše zavisi od zdravstvenog stanja majke. Ukoliko plod dobija dovoljno kiseonika i hrane preko posteljice, to će predstavljati pozitivan uticaj na razvoj deteta i u prvim godinama života.

17/05/2018 14:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments