Imena beba koja su zabranjena u nekim delovima sveta

17/02/2023 12:04

Imena beba koja su zabranjena u nekim delovima sveta

Već nekoliko godina unazad, postao je trend da roditelji deci daju što neobičnija i originalnija imena. Ipak, neki roditelji odu predaleko, te, zbog ovog trenda, određena imena su zakonom zabranjena u pojedinim delovima sveta.

Mesija (SAD)

Iako su Sjedinjene Države jedna od zemalja koje su veoma tolerantne po pitanju svega, pa tako i imena, ipak u nekim državama Amerike, neka imena su zabranjena. Tako je 2013. godine, sud u Tenesiju doneo odluku da zabrani jednom paru da da detetu ime Mesija (Mesaja), jer to ime pripada isključivo Isusu Hristu.

Nutela (Francuska)

Ovaj namaz je jedan od najpopularnijih i najomiljenijih kremova na svetu, pa ipak, dvoma roditeljima u Francuskoj zabranjeno je da bebi daju ime Nutela. Umesto toga, na kraju, njihovo dete dobilo je ime Ela.

Robokap (Meksiko)

Ovaj film je većina nas obožavala, kako stariju verziju, tako i noviji rimejk robota policajca. Uprkos tome, 2014. godine, ime je Robokap stavljeno je na spisak ukupno 61 zabranjenih imena u Meksiku, a razlog je jednostavan- da dete ne bi bilo zloostavljano zbog čudnog imena. Druga imena na ovom spisku su: Fejsbuk, Betmen i Pentiz, odnosno Panties (srp. gaćice).

Čau Tou- “Smrdljiva glava” (Malazija)

Chow Tow na malajanskom znači smrdljiva glava, te je aspsolutno jasno zašto je ovo ime zakonom zabranjeno 2006. godine.

Cijanid (Engleska)

Baš kao i SAD, ni Engleska nema puno pravila kada je davanje imena detetu u pitanju. Međutim, jedna majka pokušala je detetu da da ime po čuvenom otrovu. Sud joj je to zabranio.

Ikea (Australija)

Australijanci imaju nekoliko pravila kada su imena u pitanju. Tako, zabranjena su uvredljiva imena, ona koja se protive javnom interesu, te imena koja su u upotrebi ili imaju reputaciju. U ovo poslednje pravilo spada i ime Ikea, po čuvenoj prodavnici nameštaja.

@ (Kina)

Iako zvuči suludo dati detetu ime po kompjuterskom znaku, jedni roditelji u Kini su to pokušali da urade. Bezuspešno naravno.

. (Novi Zeland)

Baš kao u Kini, na Novom Zelandu jedni roditelji su hteli da bebu nazovu “Tačka”. Vlada je ovo zabranila.

Majmun (Danska)

Danska ima spisak od 7000 odobrenih imena za bebe, a ukoliko želite da date bebi ime koje nije na spisku, moraćete da dobijete dozvolu vlade. Tako je ideja jednih roditelja da beba dobije ime “Majmun” odbijena.

Harijet i Dankan (Island)

Ova imena nisu neobična niti uvredljiva, pa ipak ova dva imena zabranjena su na Islandu, jer je nemoguće to ime napisati na njihovom jeziku.

17/02/2023 12:04

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments