Trikovi za lakši san tokom letnjih meseci

01/07/2021 13:02

Trikovi za lakši san tokom letnjih meseci

Optimalna temperatura prostorije u kojoj se spava je između 16 i 20 stepeni, što je moguće postići klima uređajima. Međutim, tokom letnjih vrelih dana i noći, a u nedostatku istog, spavanje može biti vrlo otežano, a što za posledicu ima iscrpljenost, a dugoročno i narušeno zdravlje.

Stručnjaci upozoravaju da su neprespavane noći izuzetno opasne i najpre se ogleda u odsustvu koncentracije koja je neophodna na radnom mestu, ali i u saobraćaju. Kako bi olakšali sebi san potrebno je da učinimo par stvari pre spavanja. Naime, treba zapamtiti da se izuzetno važna pravilna ventilacija. To znači, da prozori i roletne tokom dana treba da budu zatvoreni, s tim što se uveče sve otvara kako bi ušao manje topao vazduh i kako bi se kuća provetrila.

Iako nas vrućine podstiču da trošimo hladne sokove ili vodu, poznavaoci tvrde da, iako zvuči paradoksalno, treba piti vruće napitke. Ukoliko se popije topao čaj pred spavanje, velika je verovatnoća da ćemo se tokom noći manje znojiti. Ovome pomaže i topao tuš koji otvara pore na koži, te će stvoriti osećaj svežine.

možda vas zanima i: Koje namirnice treba izbegavati pred spavanje?

Pred spavanje ne treba piti alkohol, jer on pospešuje znojenje, a što se tiče tableta za spavanje njih treba izbegavati kako se ne bi stvorila zavisnost. Jedan od saveta je i da se posteljina stavi u zamrzivač na nekoliko minuta. Posteljinu ili bar jastučnicu staviti u plastičnu kesu pa na led kako bi rashladili vrat i lice pre spavanja. Takođe, kako bi telo rashladili dovoljno je u plastičnu flašu sipati ledenu vodu, pa nju stavljati na osetljive delove tela kao što su: kolena, zglobovi, vrat, prepone i laktovi.

Lakša i brža varijanta rashlađivanja tela jeste i prskanje hladnom vodom. Naime, u bočicu sa raspršćivačem sipati vodu i po potrebi prskati vrat, lice i leđa. Na spavanje treba ići u pamučnim pižamama i imati istu takvu posteljinu, jer je taj materijal najviše prozračan.

Tokom vrelih dana treba izbegavati proteine, u velikim količinama. Oni zagrevaju telo, jer pojačavaju metabolizam. Začinjena hrana je preporučljiva, ali najmanje tri sata pre spavanja. Tokom dana, vodu treba piti redovno, s tim što se ne savetuje da se isti tempo zadrži i tokom noći. Oko 1/2 litre vode pre spavanja je dovoljno da se telo hidrira sprečavajući često odlažanje u toalet.

01/07/2021 13:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments