Biljka koja čuva naše zdravlje i dom!

24/07/2020 15:05

Biljka koja čuva naše zdravlje i dom!

Bolje čuvarkuća na kući nego dva psa pred kućom, narodna je izreka koja govori o važnosti i lekovitosti ove biljke i koliko je dugo ona u narodu poznata i prepoznata.

Za ovu biljku koja najčešće raste na krovu se u narodu veruje i da čuva od groma, bolesti i veštica.

Sempervivum tectorum- što na latinskom znači uvek – živuća ( semervivum) i krov (tectorum), što u potpunosti opisuje ovu biljku iz reda Saifragales.

Veoma je prilagodljiva te uspeva na krovovima, kamenu, baštama…njeni mesnati listovi koji variraju na vrhovima do purpurne boje, zavisno od podvrste, vole Sunce. Izrasta od 10 do 30 cm u visinu i širinu. Lako se razmnožava i širi.

Nemojte da vas zavaraju mnogobrojni narodni nazivi za ovu biljku: vazdaćiva, divlje smilje, pazikuća i žednjak.

Mesnatica sadrži mnogo vode u svojim listovima kao i mravlju i jabučku kiselinu, smolu, tanin i kalcijum maltat i masno ulje. Tanin joj daje gorčinu, a mravlja kiselina izuzetnu lekovitost.

Kao lek se koristi sok od cele biljke ili samo lista. Čuvarkuća je poznati narodni lek kod upale uha, homeopatski lek za upalu grla, maže se i žvaže kod virusa herpesa, sa njom se vidaju rane, opekotine i čirevi.

Sva sreća otpornost ove biljke joj omogućava lako razmnožavanje te se može lako zapatiti na krovu, dvorištu, terasi ili saksiji uz malo kamenčića i puno Sunca.

24/07/2020 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments