Seksualna revolucija: Juče, danas, sutra

09/04/2020 13:06

Seksualna revolucija: Juče, danas, sutra

Seksualna revolucija je rezultat ženske emancipacije i težnje za ravnopravnošću, a dešava se i danas, upravo sada, dok čitate ovaj tekst. 

Emancipacija je, pak, postala moguća napretkom tehnologije i medicine, legalizovanjem ženskog prava glasa i razvitakom ekonomije. 

Iako se izraz pojavio oko 1920, revolucija je kulminirala na zapadu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. 

Ova vrsta revolucije nije značajna samo zbog seksualnog aspekta i prihvatanja seksualnosti kao normalnog i prirodnog čina, već i sa tačke abortusa, kontracepcije i pornografije.

Popularna seksualna revolucija krenula je sa Madonom.

Svetski je poznat, a u ovom kontekstu, i pravi dragulj, Madonin album „Erotika“, koji je pored istoimenog singla iznedrio hitove poput “Bad Girl” i “Deeper and Deeper”. Album je bio pravi seksualni bum u periodu kada još niko na taj način nije govorio o toj temi. 

Uporedo s albumom, Madona je izdala i svoju prvu knjigu „Sex” sa brojnim fotografijama simuliranja seksualnog čina, što je samo doprinelo daljoj kontroverzi u to doba. 

Ipak, velika većina žena je to oberučke prihvatila kao jedan vid seksualnog oslobođenja.

Seksualna revolucija danas

O seksualnoj revoluciji priča se i danas. 

Ona se dešava u raznim zemljama sa različitim kulturnim identitetom i religijskim pečatom u kom se pojedinci i dalje bore.

Ova vrsta revolucije će, najverovatnije, poprimiti različite oblike, nove odnose, zahvatiti nova prava. I otvoriti novu Pandorinu kutiju.

09/04/2020 13:06

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments